Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mali Tatil Süresi İçinde Defter Ve Belgelerin İbrazının İstenemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
02 Kasım 2021

Danıştay 3. Daire

Tarih : 27.10.2020

Esas No : 2018/5946

Karar No : 2020/4225

5604 s. Mali Tatil Kan. Md. 1

MALİ TATİL SÜRESİ İÇİNDE DEFTER VE BELGELERİN İBRAZININ İSTENEMEYECEĞİ

Mali tatil süresi içinde tebliğ edilen yazıyla defter ve belgelerin ibrazının istenmesi sonucunda ibraz yükümlülüğünün yerine getirilmediğinden bahisle yapılan tarhiyatta ve kesilen özel usulsüzlük cezasında hukuka uygunluk bulunmadığı hk.

İstemin Konusu: Vergi Mahkemesinin kararına yöneltilen istinaf başvurusuna ilişkin İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 1. Vergi Dava Dairesinin 10.07.2018 tarih ve E:2018/704, K2018/1900 sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Dava Konusu İstem: Davacı adına, 2010 yılına ait yasal defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmemesi nedeniyle katma değer vergisi indirimlerinin reddi suretiyle yeniden oluşturulan beyan tablosu uyarınca 2010 yılının Ocak ila Aralık dönemleri için re’sen salınan üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesinin 1. bendi gereğince kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti: Usulüne uygun olarak tebliğ edilen yazıyla ilgili yıla ait defter ve belgeler istenildiği halde herhangi bir mücbir sebep olmaksızın incelemeye ibraz edilmediği, öte yandan davacı tarafından anılan defter ve belgelerin çalınması sebebiyle zayi olduğu iddiasıyla açılan davanın, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ticaret Mahkemesinin kararıyla reddedildiği dikkate alındığında salınan vergi ve kesilen cezalarda hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti: İstinaf başvurusunun, usul ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılan Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddine karar verilmiştir.

Temyiz Edenin İddiaları: 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’un 1. maddesinin 4. bendinde, mali tatilde defter ve belgelerin ibrazının istenemeyeceğinin açık olarak düzenlenmesi sebebiyle olayda, defter ve belgelerin ibrazı amacıyla yapılan 08.07.2015 tarihli tebligatın hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek kararın bozulması istenmektedir.

Karşı Tarafın Savunması: Savunma verilmemiştir.

Karar: Davacı şirketin defter ve belgelerinin ibrazına ilişkin 30.06.2015 tarih ve 28 sayılı yazının, tasfiye memuru H. M. A.’a 08.07.2015 tarihinde tebliğ edilmesine karşın ibraz edilememesi üzerine düzenlenen vergi inceleme raporuyla katma değer vergisi indirimlerinin reddi suretiyle yeniden oluşturulan beyan tablosu uyarınca dava konusu tarhiyatın yapıldığı ve özel usulsüzlük cezasının kesildiği anlaşılmıştır.

5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’un 1. maddesinin 1. bendinde, her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) mali tatil uygulanacağı, 4. bendinde ise Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, mali tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazının talep edilemeyeceği, mükellefin işyerinde incelemeye başlanılamayacağı hükme bağlanmıştır.

Uyuşmazlık konusu olayda, defter ve belge ibrazına ilişkin yazının, mali tatile denk gelecek şekilde 08.07.2015 tarihinde ilgiliye tebliğ edilerek defter ve belge ibrazının istenmesi yukarıda yer verilen Yasa hükmüne aykırı bulunduğundan yazılı gerekçeyle davanın reddi yolundaki karara yöneltilen istinaf başvurusunun reddi yolundaki Vergi Dava Dairesi kararının bozulması gerekmiştir.

Açıklanan nedenlerle; temyiz isteminin kabulüne, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 1. Vergi Dava Dairesi’nin 10.07.2018 tarih ve E:2018/704, K:2018/1900 sayılı kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın ilgili Vergi Dava Dairesine gönderilmesine, oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.