Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Babanın Terk Ettiği İşe Devam Edilmesi Halinde Genç Girişimci Kazanç İstisnası PDF Yazdır e-Posta
16 Kasım 2020

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih : 16.11.2020

Sayı : 17192610-120[GV-19-39]-E.176110

GVK Md. Mük. 20

BABANIN TERK ETTİĞİ İŞE DEVAM EDİLMESİ HALİNDE GENÇ GİRİŞİMCİ KAZANÇ İSTİSNASI

Mimarlık faaliyeti dolayısıyla elde ettiği kazanç için genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanan mükellefin, mimarlık faaliyetine ek olarak devam ettiği babası tarafından terk olunan işten elde ettiği gelir için genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanamayacağı hk.

Özelge talep formunuzda; 06.01.2017 tarihi itibariyle mimarlık faaliyeti dolayısıyla adınıza ilk defa mükellefiyet tesis edildiği, 01.11.2017 tarihinde faaliyetinizi yürütmüş olduğunuz işyerinden ayrılarak babanızın ikamet amaçlı binaların inşaatı faaliyetini yürüttüğü işyerine taşındığınız, 31.12.2017 tarihi itibariyle babanızın söz konusu faaliyetini sonlandırdığı, 01.02.2018 tarihi itibariyle mimarlık faaliyetinize ek olarak ikamet amaçlı binaların inşaatı faaliyetine başladığınız belirtilerek, genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesinde; ‘‘Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.

1. İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,

2. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),

3. Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,

4. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,

5. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.

...”

hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, konu ile ilgili açıklamaların yapıldığı 292 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel
Tebliği’nin “İstisnadan Faydalanacaklar ve Faydalanma Şartları” başlıklı 3. maddesinde

...

“(3) Genç girişimcilerde kazanç istisnasında, özellikli durumlara ilişkin hususlar şunlardır:

...

b) İşletmenin devralınması.

1) Bir işletmenin veya mesleki faaliyetin devralınması halinde, istisnadan yararlanılabilmesi için işletmenin ya da mesleki faaliyetin devralındığı kişinin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından olmaması gerekmektedir.”

...

açıklamaları yer almaktadır.

Buna göre,  2017, 2018 ve 2019 yıllarında mimarlık faaliyetiniz dolayısıyla elde ettiğiniz kazanç için genç girişimcilerde kazanç istisnasından, faaliyete başladığınız 06.01.2017 tarihinden itibaren yararlanabilmeniz mümkün bulunmaktadır.

Ancak, 01.02.2018 tarihinde mimarlık faaliyetinize ek olarak babanızın ikamet amaçlı binaların inşaatı faaliyetini yürüttüğü iş yerine taşınarak başladığınız ikamet amaçlı binaların inşaatı faaliyeti dolayısıyla elde ettiğiniz gelir için 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesinin “4. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,” şartının ihlali dolayısıyla genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır.