Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emeklilik Teşviki Olarak Ödenen 7 Aylık Ücret Tutarına Engellilik İndirimi Uygulanması PDF Yazdır e-Posta
14 Ekim 2020

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih : 14.10.2020

Sayı : 62030549-120[31-2019/104]-E.760843

GVK Md. 31

EMEKLİLİK TEŞVİKİ OLARAK ÖDENEN 7 AYLIK ÜCRET TUTARINA ENGELLİLİK İNDİRİMİ UYGULANMASI

Emeklilik teşviki olarak fazladan yapılan 7 aylık ücret ödemesi ücret mahiyetinde olup, nakden veya hesaben ödemenin yapıldığı dönemin ücreti kabul edilerek, bu ödeme ile aynı döneme ilişkin yapılan diğer ücret ödemelerinin toplamından, GVK’nın 31. maddesi hükmüne göre belirlenen engellilik derecesine uygun engellilik indirimi tutarının indirim konusu yapılmasının mümkün olduğu hk.

Özelge talep formunda, ikinci derece engelli indiriminden yararlandığınız, emekli olmanız karşılığında işyeriniz tarafından adınıza emeklilik teşviki olarak fazladan 7 aylık ücret ödemesi (kıdem tazminatı ödemesi haricinde), teklif edildiği belirtilerek, söz konusu 7 aylık ücret ödemesine engellilik indiriminin uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde, “Ücret, işverene tabi ve belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.”

hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanun’un 94. maddesinde ise tevkifat yapmak zorunda olan mükellefler sayılmış, aynı maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde de ”Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104. maddelere göre” vergi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesinde; “Çalışma gücünün asgarî % 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece engelli, asgarî % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece engelli, asgarî % 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli sayılır ve aşağıda engellilik dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir.” hükmü yer almakta olup 222 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre, ücret mahiyetinde olan teşvik ödemesinin nakden veya hesaben ödemenin yapıldığı dönemin ücreti olarak kabul edilmesi gerekmekte olup bu ödeme ile aynı döneme ilişkin tarafınıza yapılan diğer ücret ödemelerinin toplamından Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesi hükmüne göre belirlenen engellilik derecesine uygun engellilik indirimi tutarının indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.