Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancı kazığına BDDK uyarısı PDF Yazdır e-Posta
15 Ekim 2008

Image

BDDK'nın sert uyarısı, yabancı bankalara geri adım attırdı...

Firmalara açtığı kredileri global krizi bahane ederek vadesinden önce geri çağıran yabancı bankalara BDDK’dan sert uyarı gittiği, bunun üzerine yabancıların geri adım attığı öğrenildi.


ABD’den başlayarak bütün dünyayı tehdit eden global finans krizini bahane ederek reel sektöre açtıkları kredileri vadesinden önce geri çağıran yabancı bankalara BDDK’dan sert uyarı geldi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yabancı bankaların sanayicilere, “Aldığınız krediyi vadesinden önce kapatın. Aksi halde teminatlarınızı nakde çeviririz” çağrısı üzerine harekete geçti. Özdebir, durumu Devlet Bakanı Nazım Ekren ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) bildirerek önlem alınmasını talep etti.

SÖZLEŞMEDE VARSA NORMAL

ASO’nun bu uyarısı üzerine harekete geçen BDDK’nın ilgili bankalara ulaştığı ve “Bankacılık teamüllerinin dışına çıkıyorsunuz. Sistemi zora düşürecek faaliyetlerinizi düzeltin” uyarısında bulunduğu öğrenildi. ASO yetkilileri, BDDK’nın bu uyarısı üzerine yabancı bankaların zor durumu düşürdükleri firmaları yeniden şubelerine çağırdıklarını ve erken geri ödeme talebinden vazgeçtiklerini bildirdiler.

ASO yetkilileri durumu, “BDDK kulak çekti, yabancılar yanlıştan döndü” sözleriyle ifade ettiler. Vadesinden önce kredi çağırma sorunun sadece sahiplik yönünden “yabancı” konumda bulunan bankalarda yaşanması, yerli özel ve kamu bankalarının ise bu yönteme başvurmaması dikkat çekti. Konuya ilişkin bilgi veren Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yetkilileri, kredi sözleşmesinden yer aldığı sürece vadesinden önce kredi çağırma hakkının kullanılabileceğini söylediler.

Aynı şekilde firmaların da kredi borçlarını vadesinden önce kapatma haklarının bulunduğunu, vadeli mevduatın da vade öncesinde bozulabildiğini belirten TBB yetkilileri, “Mevzuat yönünden bu konuda bir sıkıntı yok. Ancak, tabi ki istenmeyen ve zorda kalınmadıkça kullanılmaması gereken bir yöntemden bahsediyoruz. Yaşanmasa daha iyi olur” dediler.

SANAYiCiLERE KREDi AÇMIŞLAR


BDDK verilerine göre yabancı bankaların açtığı kredilerin toplam tutarı 70,6 milyar YTL düzeyinde bulunuyor. Kredilerin 39,7 milyarını tek başına İstanbul’a kullandıran yabancı bankalar, ikinci sıradaki Ankara’ya da 5,8 milyar YTL kredi verdi. Bu bankaların kredi sıralamasında İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Adana, Gaziantep, Kayseri, Konya ve Denizli gibi sanayinin yoğun olduğu iller yer alıyor. Yabancı bankalara geri dönmeyen kredilerin oranı ise sadece yüzde 2,9.

http://www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=42560