Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Balık halinde faaliyette bulunanlarca yapılacak balık ithalinde KDV oranı PDF Yazdır e-Posta
15 Haziran 2020

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı

(Gelir Kanunları KDV ve ÖTV Grup Müdürlüğü)

   

Sayı

:

21152195-130[28-2020/2723]-E.163792

15.06.2020

Konu

:

Balık halinde faaliyette bulunanlarca yapılacak balık ithalinde KDV oranı

 
         

İlgi

:

03/02/2020 tarihli özelge talep formunuz.

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; ….. Büyükşehir Belediyesine bağlı balık halinde toptan su ürünleri ticareti ve komisyonculuğu işi yapmakta olduğunuz belirtilerek kalamar, karides, çimçim, ahtapot, sübye ve buna benzer deniz mahsullerinin teslimi ile uskumru, somon gibi balıkların Şirketinizce ithalinde uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranları, 3065 sayılı KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, maddede yer alan sınırlar dahilinde, 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişmeden önce Bakanlar Kurulu, değişiklik sonrasında ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir.

            Bu kapsamda KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %18 olarak uygulanmaktadır.

            Söz konusu BKK eki (I) sayılı listenin 6 ncı sırasında 1994 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 2 nci maddesiyle yapılan değişiklikle; toptancı halleri ve su ürünleri toptan satış yerlerinde faaliyette bulunanlara yapılan balık teslimleri ile bu malların bunlar tarafından gerçek usule tabi KDV mükelleflerine tesliminin %1 oranında KDV'ye tabi tutulması öngörülmüştür.

            Bununla birlikte, aynı BKK eki (II) sayılı listenin (A/1-c) sırası uyarınca Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC)'nin 3 no.lu faslında yer alan malların (0301.10 pozisyonunda yer alan süs balıkları hariç) teslimleri %8 oranında KDV'ye tabidir. TGTC'nin 3 no.lu faslında, "Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar" tanımlanmıştır.

            Ayrıca, KDV Genel Uygulama Tebliğinin "Toptancı Hallerinde Faaliyet Gösterenler Tarafından Yapılan Teslimler" başlıklı (III/B-2.3.) bölümünde;

            "2007/13033 sayılı Kararnamenin eki (I) sayılı listenin 6 ncı sırasına göre, ilgili mevzuata göre toptancı hallerinde faaliyette bulunanlara ve bunlar tarafından gerçek usule tabi KDV mükelleflerine yapılan taze sebze ve meyve (mamulleri hariç) teslimleri (% 1) oranında KDV'ye tabidir.

            Toptancı hallerinde faaliyet gösteren bazı mükellefler, kendi işletmelerine ait mallar ile toptancı hallerindeki diğer işletmelerden satın aldıkları malları toptancı halleri dışındaki ünitelerinde satışa sunabilmektedir.

            Toptancı hallerinde faaliyet gösterenlerin, hallerden temin ettikleri taze sebze ve meyveleri hal dışındaki ünitelerinde satmaları halinde de Kararname hükümlerine göre işlem yapılır ve bu ünitelerden gerçek usule tabi KDV mükelleflerine yapılan teslimlerde (% 1), diğer teslimlerde ise (% 8) KDV oranı uygulanır."

            açıklaması yer almaktadır.

            Diğer taraftan, KDV mevzuatında perakende tanımı ve toptan/perakende ayrımı, yalnız söz konusu BKK eki (I) sayılı listenin 1, 2 ve 3 üncü sırasında sayılan malların teslimine uygulanacak KDV oranı bakımından hüküm ifade etmekte olup, bu listenin 6 ncı sırasında sayılan mallar bakımından böyle bir durum söz konusu değildir.

            Buna göre, Şirketiniz tarafından;

            - Uskumru ve somon gibi balıkların ithali ile

            - Kalamar, karides, çimçim, ahtapot, sübye vb. kabuklu ve yumuşakça olarak sınıflandırılan deniz mahsullerin teslimi

            2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 6 ncı sırası kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, söz konusu işlemlerde (II) sayılı listenin (A/1-c) sırası kapsamında %8 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)    Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.