Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi reformuyla yerliye stopaj kalıcı olacak PDF Yazdır e-Posta
17 Eylül 2008

Image

Meclis açıldıktan sonra gündeme gelmesi beklenen Gelir Vergisi reformunda ayrıntılar belli olmaya başlıyor.

Reformda küçük esnafa vergi muafiyeti sağlanması öne çıkarken İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan'ın yerli yatırımcının aleyhine eşitsizlik olarak tanımladığı stopajın ise kalıcı olması hedefleniyor.

 

Gelir Vergisi reformuna göre vergi sisteminde asgari gayri safi hasılat, ortalama kâr haddi, asgari zirai kazanç gibi güvenlik müesseseleri gündeme gelecek. Yurtdışı müteahhitlik işlerinde faaliyette bulunulan ülke mevzuatı gereği o ülkede şirket kurulması halinde, belirli koşullar çerçevesinde, bu şirketten elde edilen kazancın iştirak kazancı değil, yurtdışı müteahhitlik kazancı olarak istisna kapsamında değerlendirilmesi, yıllara sari inşaat işlemlerinde yaşanan bazı sıkıntıların giderilmesi sağlanacak. Basit usulde vergilemede gerçek hasılatın izlenmesi ana hedef olacak. Ayrıca ilgili yıl bittikten sonra verilen geçici vergi dördüncü beyanname uygulamasına son verilmesi de düşünülüyor.

 

Yabancıya stopaj istisnasına devam

Faiz gelirleri üzerinden alınan stopajın Gelir Vergisi ile kalıcı hale getirilmesi planlanıyor. Çalışmaların başında faiz gelirlerinden elde edilen kazancın daha sonraki yıllarda beyanname üzerinden vergilendirilebileceği fikri gündeme gelmişti. Ancak artık bu sistemin oturduğu ve stopajın kalıcı olacağı belirtildi. Reformla birlikte bazı türev ürünlerle ilgili düzenlemelerin gündeme geleceği kaydedildi. Yabancılara yönelik ise özellikle bu ortamda stopajla ilgili herhangi bir düzenleme düşünülmediği ifade edildi.

 

Küçük esnafa vergi muafiyeti

Gelir Vergisi reformunun en önemli özelliklerinden birisi küçük esnafla ilgili düzenlemeler olacak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan' ın da son günlerde gündeme getirdiği sistemde, berber, ayakkabı tamircisi gibi küçük esnafa vergi muafiyeti gelecek. Ancak bu küçük esnaf harç ödeyecek. Vergi Konseyi ile Maliye Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalarda; 2 binin altındaki nüfusa sahip yerlerde vergi muafiyeti getirilmesi planlanıyor. Daha sonra bölgelere göre bir kademelendirme yapılacak. Kademelendirmede asgari ücretin esas alınması bekleniyor. İlk etaptaki esnaftan sonra yukarıya doğru yani nüfus arttıkça alınan harç miktarı da yükselecek. İlk etap bölgede diyelim ki asgari ücretin yarısı alınıyorsa, bir üst kademede asgari ücret, daha sonraki kademede asgari ücretin bir katı, büyükşehirlerde de asgari ücretin iki katı gibi harç alınacak.

Gelir Vergisi reformuyla gelirden indirilecek ve indirilemeyecek giderlere ilişkin düzenleme de yenilenecek. Zirai kazançlarda belli hasılat miktarını aşan çiftçilerin defter tutması ve gerçek usulde vergilendirilmesi zorunluluğu getirilmesi, tarımsal şirketlerin veya iş ortaklıklarının kurulmasının özendirilmesi, istisna ve muafiyetlerin azaltılması, istisnalar gözden geçirilerek günün koşullarına uyum sağlanması, vergi tarifesindeki oranların düşürülmesi de yer alacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=106316