Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kiralanan işyerinde meydana gelen yangın nedeniyle oluşan hasarın giderilmesi için yapılan harcamalar nasıl muhasebeleştirilir? PDF Yazdır e-Posta
14 Kasım 2019

(14.11.2019 tarih ve 20279 sayılı özelge)

Kiralanan iş yerinde yangın nedeniyle hasar gören çatı, bina duvarı, elektrik tesisatı için yapılan giderlerin özel maliyet bedeli olarak aktifleştirilmesi ve aktifleştirilen bu tutarların, kira süresinin belli olması halinde kira süresinde, kira süresinin belli olmaması halinde ise 5 yılda eşit yüzdelerle itfa edilmesi gerekmektedir.

Söz konusu harcamalardan kiralanan işyerinin değerini artırıcı nitelikte olmayanların ise Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında kurum kazancının tespitinde dönem gideri olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Yangın sonucu sigorta şirketinden alınacak tazminatların tahakkuk ettiği dönemin kurum kazancının tespitinde gelir olarak dikkate alınması gerekmektedir.