Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İmalatta kullanılan hammaddenin maliyeti içerisinde yer alan ÖTV’nin, imal edilen malın satışı sonrasında iade alınması halinde, iade alınan tutar gelir olarak mı dikkate alınmalıdır? PDF Yazdır e-Posta
09 Ocak 2020

İmalatta kullanılan hammaddenin maliyeti içerisinde yer alan ÖTV’nin, imal edilen malın satışı sonrasında iade alınması halinde, iade alınan tutar gelir olarak mı dikkate alınmalıdır?

(09.01.2020 tarih ve 13110 sayılı özelge)

Gerek işletme bünyesinde üretilen gerekse satın alınan emtia maliyet bedeli üzerinden değerlenmekte olup, üretimde kullanılmak/sarf edilmek üzere alınan ham ve yardımcı maddeler ile malzemeler ve üretilen yarı mamul ve mamuller de emtia kapsamında maliyet bedeli ile kayıtlara alınmaktadır.

Buna göre, işletmenin emtia olarak imal ettiği transformatörlerin imalinde kullanılmak/sarf olunmak üzere satın alınan transformatör yağının maliyet bedeli üzerinden kayıtlara alınması gerekmekte olup, bu kapsamda söz konusu emtianın alımında ödenen ÖTV’nin maliyet bedeli içerisinde değerlendirilmesi icap etmektedir.

Diğer taraftan, ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin “ İade Talep Edilecek Vergi Dairesi ve Süresi” başlıklı (III/C-1.2.5) alt bölümünde, “ÖTV mükelleflerinden bu uygulama kapsamında kullanılmak üzere mal satın alan imalatçılar, bu mallardan imal ettikleri malın teslimine ilişkin verginin beyan dönemini takip eden ay başından itibaren altı ay içerisinde KDV (KDV mükellefiyetinin bulunmaması halinde Gelir veya Kurumlar Vergisi) yönünden bağlı bulunulan vergi dairesinden iade talebinde bulunabilir. Bu süre geçtikten sonra iade talep edilemez. Bu talepler, yukarıdaki süreler göz önünde bulundurularak, satılan malların imalatında kullanılan malların iadesi talep edilebilecek vergisi için beyan dönemini takip eden ay başından itibaren en az birer aylık dönemler itibariyle yapılabilir.” ifadesi yer almaktadır.

 

Buna göre, imal edilen transformatörün satışını müteakip bu mamulün maliyet bedelini oluşturan unsurlardan olan transformatör yağına ilişkin ÖTV’nin iade alınması durumunda, söz konusu tutarın ilgili dönemde gelir olarak dikkate alınması gerekmektedir.