Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TÜSİAD' a tepki: Bu beyanlar krizin maliyetini artırıyor PDF Yazdır e-Posta
10 Ekim 2008

Image

Küresel piyasalardaki Türkiye'yi nasıl etkileyeceği, kamu ve özel sektör tarafından tartışılmaya devam ediyor.

Son olarak Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren arasında kriz polemiği yaşandı. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın "Dünyadaki bu sallantının bizi etkilemeyeceğini söylemek olacak şey değil. Mali daralma Türkiye'de de şiddetle yaşanacaktır." açıklamasına Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'den cevap geldi. Ekren, TÜSİAD Başkanı'nın açıklamalarının krizin maliyetlerini artıracağı uyarısında bulunarak, "Tedirgin olunacak nokta, maliyetlerin artmasına zemin hazırlayacak yaklaşım ve önceliklerdir." dedi.

Türkiye'nin eski kırılganlıklarının kaybolduğunu, hükümet olarak yeni kırılganlıklar üzerinde durduklarını belirten Ekren, "Elbette etkileneceğiz. Etkilenmeme ihtimali yok; ama yorumlarda, konuşmalarda, açıklamalarda, beyanlarda şu hep önemli; alternatif maliyetlerimizi artıracak, bunlara zemin hazırlayacak yaklaşımlar konusunda elbette tedirgin olmak lazım." ifadelerini kullandı. Nazım Ekren, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek'in ziyareti dolayısıyla düzenlenen Türk-Çek İş Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, genel olarak etkilenebileceği küresel ortamın yanı sıra kendi özel konumunu dikkate alarak ayrı bir yaklaşım modeliyle bu süreçten makul bir büyüme ve enflasyon ile çıkma şansını hâlâ koruduğunun söylenebileceğini belirtti. Ekren, bu dönemde üzerinde durdukları, en kritik konunun, Türkiye'nin içinde bulunduğu kriz üretmeyen konjonktür dalgasında özel sektör yatırımları ile kamu yatırımları olduğunu ifade etti. Dış borçlar kadar, özel sektörün kendi borç yapısına dikkat çeken Bakan Ekren, "Alternatif maliyetlerimizin artmasına zemin hazırlayıcı yaklaşımlar konusunda bu açıdan tedirgin olmak elbette gereklidir ve tedirgin olmak son derece önemlidir." dedi. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ekren, TÜSİAD Başkanı Yalçındağ'ın krizle ilgili olarak iş dünyasının tedirgin olduğu yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "TÜSİAD ile benzer toplantıları yaptığımız için taraflar bir araya gelmeden, birlikte olmadan karşılıklı yorum ve görüş alışverişini doğru bulmuyorum." dedi.

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da aynı toplantıda gazetecilerin krizle ilgili sorusuna, "Dünyanın yaşadığı kriz bir 'paradigma değişikliği" nitelemesini yapmıştı. Yalçındağ, yurtdışındaki farklı finans enstrümanlarının Türk finans sektöründe henüz faaliyete geçmemesinin avantaj olduğuna dikkat çekerek, "Küresel daralma sonucu ihracatımıza gelen talep düşecek. Türk özel sektörü muazzam borçlu. Bu borcu nasıl ödeyeceğiz? Bütün bunlar, bu daralmanın Türkiye'de de şiddetle yaşanacağını söylüyor. Ve bu hakikaten bizi çok tedirgin ediyor." açıklamasını yapmıştı. İş dünyası olarak son derece sağduyulu ve sorumlu davrandıklarını, felaket tellallığı yapmadıklarını savunan Yalçındağ, "Ama her zaman da söyledik; 'Lütfen şu reformları yapalım, vakit kaybediyoruz. Daha kuvvetli, daha dirençli girelim. Ancak artık bugün yönetimdekilerin bu işi çok daha fazla ciddiye alması gerekiyor." dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=747599&title=tusiada-tepki-bu-beyanlar-krizin-maliyetini-artiriyor