Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hasılat Esaslı Vergilendirilen Taşımacılık Kooperatifinin Ortakları Tarafından Yapılan Aidat Ödemelerinin Matraha Dahil Edileceği PDF Yazdır e-Posta
27 Nisan 2020

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih   : 27.04.2020

Sayı: 63852321-130[38-2019/20-1558]-E.38281

KDVK. Md. 38

HASILAT ESASLI VERGİLENDİRİLEN TAŞIMACILIK KOOPERATİFİNİN ORTAKLARI TARAFINDAN YAPILAN AİDAT ÖDEMELERİNİN MATRAHA DAHİL EDİLECEĞİ

Toplu taşıma işi ile iştigal eden ve KDV yönünden hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre vergilendirilen Kooperatifin, ortak giderler için üyelerden topladığı aidat ödemelerini hasılat esaslı vergilendirme matrahına dahil etmesi gerektiği hk.

Özelge talep formunda, Kooperatifinizin toplu taşıma işi ile iştigal ettiği, katma değer vergisi (KDV) yönünden hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamında vergilendirildiğinizden bahisle üyelerinizden toplayacağınız aidatların hasılat esaslı vergilendirme matrahına dahil edilip edilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

3065 sayılı KDV Kanunu’nun 1. maddesinde; Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti kapsamındaki teslim ve hizmetlerin KDV’ye tâbi olduğu, bu faaliyetlerin kanunların veya resmi makamların gösterdiği gerek üzerine yapılmasının ve bunları yapanların hukuki statü ve kişiliklerinin işlemlerin mahiyetini değiştirmeyeceği ve vergilendirmeye engel teşkil etmeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanun’un 38. maddesinde hasılat esaslı vergilendirme usulü düzenlenmiş, anılan maddenin verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan 718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın eki Kararda ise bazı otobüs işletmelerinin bu usule göre hasılatlarına uygulanacak vergi oranı % 1,5 olarak belirlenmiş, ayrıca mükelleflerin bu kapsamda vergilendirilebilmeleri için münhasıran tanımlanan faaliyetle iştigal etmeleri, bu faaliyetin yanında, kapsama girmeyen başka bir faaliyetlerinin bulunmaması şarta bağlanmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (V/A-2.5.) bölümünde,

...

Bu kapsamda vergilendirilenler, özel halk otobüsü işletmeciliği ile ilgili elde ettikleri diğer hasılatı da (amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satışları, reklam gelirleri vb.) hasılat esaslı vergilendirme matrahına dahil ederler. ”

açıklaması yer almaktadır.

60 Seri No.lu KDV Sirkülerinin “1.3. Aidatlar” başlıklı bölümünde;

Üyelerden veya katılımcılardan alınan aidatlar, herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmemek şartıyla KDV’nin konusuna girmemektedir. Örneğin, dernek tüzüğünde belirtilen gelirlerden olan üye aidatları KDV’ye tâbi tutulmayacaktır.

Ancak, kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan bir kooperatifin ticari nitelikteki teslim ve hizmetlerinin karşılığında yapılan ve kurum kazancının bir unsuru sayılan aidat ödemeleri KDV’ye tabi tutulacaktır. Örneğin, tüketim ve taşımacılık kooperatifleri gibi kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan kooperatiflerin üyeleri tarafından yapılan ve kurum kazancının bir unsuru sayılan aidat ödemeleri KDV’ye tabi bulunmaktadır. Kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayan kooperatifin ortak giderleri karşılamak (üyelerin güvenlik, bahçıvanlık, havuz ve sosyal tesislerin bakımı, elektrik ve su gibi ihtiyaçlarının giderilmesi) amacıyla tahsil ettiği aidatlar ise ticari mahiyet arz etmediğinden KDV’ye tabi tutulmayacaktır.”

açıklamalarına yer verilmiştir.

Buna göre, KDV yönünden hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre vergilendirilen Kooperatifinizin ortak giderler için üyelerden topladığı aidat ödemelerini hasılat esaslı vergilendirme matrahına dahil etmesi gerekmektedir.