Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Verilmesine ve Primlerin Ödenme Sürelerine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ Yayınlandı. PDF Yazdır e-Posta
09 Ekim 2008

Image

28 Eylül 2008 tarih ve 27011 sayılı Resmi Gazete’de Sosyal Güvenlik Kurumunca “Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Soysal Güvenlik Kurumuna Verilmesine ve Primlerin Ödenme Sürelerine Dair usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” yayınlanmıştır.

19 sahifelik tebliğde örnekler ile hem özel sektör sigortalılarına hem de kamu sektöründe çalışan sigortalılara ilişkin prim belgelerinin verilme ve ödenme süreleri açıklanmıştır.
 
Bu sirkülerimiz ile özel sektör işverenlerini ilgilendiren aşağıdaki konular özetle bilgilerinize sunulmuştur.
 
    * 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sosyal güvenlik sicil numarası olarak sigortalıların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları esas alınacaktır.

    * Özel nitelikteki iş yeri işverenleri cari aya ilişkin olarak 5510 sayılı kanunun 4/a maddesine göre düzenleyecekleri “Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri” ni en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23’üne kadar kuruma vereceklerdir.

    * Özel sektör işverenleri, 5510 sayılı kanunun 4/a maddesi kapsamında çalıştırdıkları sigortalılara ilişkin aylık prim tutarlarını en geç takip eden ayın sonuna kadar kuruma ödeyeceklerdir.

Detay açıklamaların yer aldığı tebliğin ekinde açıklamalı Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Formları bulunmaktadır. (3 adet)
Yukarıda özetlenen konular hakkındaki özet açıklamalar aşağıdaki gibidir.
 
1. 01 Ekim 2008 Tarihinden İtibaren Sosyal Güvenlik Sicil Numarası Olarak Sigortalıların TC. Kimlik Numaraları Esas Alınacaktır.
 
1/10/2008 tarihinden itibaren sosyal güvenlik numarası olarak sigortalıların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları esas alınacağından, aylık prim ve hizmet belgesinin “Sosyal Güvenlik Sicil Numarası” bölümüne, sigortalıların 11 haneli TC kimlik numaraları kaydedilecektir. Sigortalının yabancı uyruklu olması halinde ise, sözkonusu bölüme, bu kişiler için İçişleri Bakanlığınca verilecek olan kimlik numarası sisteme girilecektir.
 
Yabancı uyruklu sigortalıların aylık prim ve hizmet belgesine kaydedilmesi sırasında bu kişilerin kimlik numaralarının Kurum veri tabanında kayıtlı bulunmaması halinde, öncelikle kimlik numaralarının İçişleri Bakanlığından öğrenilmesi, ardından sözkonusu numaraların sigortalı tescil kütüklerine kaydedilmesi amacıyla işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.
 
Aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Sigorta kanalıyla gönderilmesinde, sosyal güvenlik sicil numarasının kullanıcı tarafından sisteme girilmesinin ardından,  sigortalının ad/soyad ve varsa ilk soyad bilgisi sigortalı tescil kütüklerine bakılarak sistem tarafından ekrana getirilecek olup, sosyal güvenlik sicil numarası girilen sigortalının ad soyad bilgisinin doğru olup olmadığı kullanıcılar tarafından kontrol edilecek, sosyal güvenlik sicil numarasının hatalı girilmiş olduğunun anlaşılması halinde, doğru sicil numarası sisteme yeniden girilecektir.
 
Aylık prim ve hizmet belgesinin kağıt ortamında düzenlenerek Kuruma elden verildiği veya posta kanalıyla gönderildiği durumlarda ise, sigortalıların sosyal güvenlik sicil numaraları ve ad/soyad/ilk soyadı bilgileri aylık prim ve hizmet belgesine ilgililerce yazılacaktır.
 
2. 01 Ekim 2008 Tarihinden İtibaren Aylık Sigorta Prim Ve Hizmet Belgelerinin Kuruma Verilme Şekli Ve Süresi
 
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanları çalıştıran;

    * Özel nitelikteki işyeri işverenleri, cari aya ilişkin olarak düzenleyecekleri asıl, ek veya iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini, en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23’ünde,

    * Resmi nitelikteki işyeri işverenleri ise, cari aya ilişkin olarak düzenleyecekleri asıl, ek veya iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini, en geç belgenin ilişkin olduğu dönemi izleyen takvim ayının 7’sinde,

saat 23.59’a kadar e-Sigorta kanalıyla Kuruma göndermek zorundadırlar. Belgenin gönderilmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde, aylık prim ve hizmet belgesi, son günü izleyen ilk iş günü saat 23:59 a kadar, Kuruma, e-Sigorta kanalıyla gönderilebilecektir.
 
Diğer taraftan, bazı özel nitelikteki işyeri işverenleri ayın 15’i ila müteakip ayın 14’ü arasında; bazı resmi nitelikteki işyeri işverenleri ise ayın 1’i ila 30’u arasında ücret alan sigortalılar çalıştırdığından, bu nitelikteki işyeri işverenlerince;

    * Ayın 1’i ila 30’u arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan sigortalılar için düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri, en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23’ünde,

    * Ayın 15’i ila müteakip ayın 14’ü arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan sigortalılar için düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri, en geç belgenin ilişkin olduğu dönemi izleyen takvim ayının 7’sinde,

Kuruma gönderilecektir.
  
Örnek 1- Özel sektör işverenlerince 2008/Ekim ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin  23/11/2008 tarihinin Pazar gününe rastlaması nedeniyle en geç 24/11/2008 Pazartesi gününe kadar, 2008/Kasım ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin ise en geç 23/12/2008 Salı gününe kadar Kuruma gönderilmesi gerekmektedir.
Yasal süresi geçtikten sonra düzenlenecek olan aylık prim vehizmet belgeleri kuruma elden verilir veya posta kanalı ile gönderilir.
 
3. 01  Ekim 2008 Tarihinden İtibaren Primlerin Ödeme Süresi
 
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalıları çalıştıran işverenler, bir ay içinde çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanacak sigortalı hissesi prim tutarlarını sigortalıların ücretlerinden keserek, kendi hissesine isabet eden prim tutarlarını da bu tutarlara ekleyerek en geç takip eden ay/dönemin sonuna kadar Kuruma ödeyeceklerdir.
 
Ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde ise, prim tutarları, en geç son günü izleyen ilk iş günü içinde Kuruma ödenecektir.
 
Örnek 1- Özel nitelikteki A Limited Şirketi, 2008/Kasım ayında çalıştırmış olduğu sigortalıların primlerini en geç 31/12/2008 tarihine kadar, 2008/Aralık ayında çalıştırmış olduğu sigortalıların primlerini ise 31/1/2009 tarihinin Cumartesine rastlaması nedeniyle 2/2/2009 Pazartesi günü ödeyecektir.
 
3.1. Primlerin Ödenmesinden İşverenle Birlikte Sorumlu Tutulanlar
 
Kurumun prim ve diğer alacaklarının süresi içinde ödenmemesi halinde, kamu idarelerinin tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri, tüzel kişiliği haiz diğer işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri Kuruma karşı işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulmuşlardır.

Kamu idarelerinin Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin düzenlenmesi, verilmesi ve ödenmesi hakkında açıklamalarınında yer aldığı tebliğin son bölümü ortak hükümlere ayrılmış olup, “Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin” yasal süresi içinde verilmemesi durumunda uygulanacak idari para cezaları ve süresinde ödenmemesi halinde uygulanacak Gecikme Cezası ve Gecikme Zammı hakkında açıklamalar yer almaktadır.

Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Verilmesine ve Primlerin Ödenme Sürelerine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.