Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal güvenlikten 2 ayda 1,1 milyon kişi çıktı PDF Yazdır e-Posta
09 Ekim 2008

Image

Sosyal güvenlik şemsiyesinden son 2 ayda 1.1 milyon kişi çıktı.

Haziran ayı itibariyle toplam nüfus dikkate alındığında 2 milyon 851 bin kişi sosyal güvenlik kapsamı dışında kalırken ağustos ayı itibariyle bu rakam 3 milyon 962 bin 53 kişiye çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, son dönemde denetimlerin artırılması ve çocuk sigortalıların sistemden çıkarılmasının rakamdaki artışta etkili olduğunu belirtiyor. Kayıtdışı çalışmada artış ve işsizlik oranlarındaki yükselmenin de söz konusu artışta etkili olabileceği belirtiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun her ay düzenli olarak yayımladığı istatistiklerde, son iki ayda bir hareketlenme olduğu dikkat çekmeye başladı. Kurumun rakamlarına göre haziran ayında aktif, pasif, yeşil kartlılar da dikkate alındığında, sosyal güvenlik kapsamı dışındaki nüfusun 2 milyon 851 bin 129 kişi olduğu belirlendi. Ancak son 2 ayda bu rakamda ciddi bir artış görüldü ve ağustos ayı istatistiklerinde söz konusu rakam 1 milyon 110 bin 924 kişi birden artarak 3 milyon 962 bin 53 kişiye ulaştı. Söz konusu rakam, şu an için Türkiye'ye 4 milyona yakın kişinin sosyal güvenlik açısından kayıp olduğu anlamına geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, son 2 aylık dönemde sosyal güvenlik kapsamı dışındaki nüfusta yaşanan artışta yapılan denetimlerin etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle haksız biçimde sigortalı olan ve usulsüz çocuk sigortalıların sistemden çıkarıldığına dikkat çeken yetkililer, bu nedenle de sigorta dışındaki nüfusta artış olduğunu kaydediyor. Kayıtdışı çalışma ve işsizlik artışının da söz konusu rakamlarda etkili olabileceği vurgulanıyor.

 

İstanbul'da 2'ye katlandı

Sosyal Güvenlik kapsamı dışındaki nüfusta özellikle bazı illerde ciddi artışlar dikkat çekiyor. Artış gösteren illerin başında da İstanbul geliyor. İstanbul'da haziran verilerinde 391 bin 784 olan sosyal güvenlik kapsamı dışındaki nüfus, ağustos ayında 2 kata yakın artış göstererek 714 bin 255'e çıktı. Karabük'te de söz konusu nüfusta 3 katlık bir artış dikkat çekiyor. İlde sosyal güvenlik kapsamı dışındaki nüfus haziranda 3629 iken, ağustos ayında 9046 kişilik bir kapsam dışı nüfus görülüyor. Adana'da ise haziran ayında 18 bin 832 kişi olan sosyal güvenlik kapsamı dışındaki nüfus, ağustos ayında 73 bin 110 kişiye kadar çıktı.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=107767&KTG_KOD=480