Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Alınan Makine İçin Sonradan Alınan Kurulum Ve Programlama Hizmetinin İstisna Kapsamında Değerlendirilip Değerlendirilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
12 Şubat 2020

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

TEKİRDAĞ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

KDV-ÖTV Müdürlüğü

Sayı: 25253958-130[13-2020-7]-E.7674

Tarih: 12.02.2020

Konu: Yatırım teşvik belgesi kapsamında alınan makine için sonradan alınan kurulum ve programlama hizmetinin istisna kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hk.

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, yatırım teşvik kapsamında ... tarih ve ... sayılı yatırım teşvik istisnası ile belge aldığınızı, yurt dışından teşvik kapsamında makine alımı yapıldığını ve KDV istisnasından yararlanıldığını, bu makinelerin kurulumu ve programlanması için makine alımından yaklaşık 3 ay sonra yurt dışında bir mühendislik firmasından fabrikanızda hizmet alarak makineyi faal hale getirdiğinizi belirterek, yatırım teşvik kapsamında alınan makine için yurt dışı mühendislik firmasından gelen hizmet faturasının KDV'den istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/d maddesine göre, Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları KDV'den istisna edilmiştir.

            Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin "(II/B-5.) Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Makine ve Teçhizat Teslimleri ile Yazılım ve Gayri Maddi Hak Satış ve Kiralamalarında İstisna" başlıklı bölümünün "(II/B-5.1) Kapsam" kısmında;

 

            "1 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde makine ve cihazlar, üretimde kullanılan her türlü makine ve cihazlar ile bunların eklentileri ve bu amaçla kullanılan taşıma gereçleri şeklinde tanımlanmıştır.

 

            Söz konusu istisna uygulaması bakımından da makine ve teçhizat, amortismana tabi iktisadi kıymet niteliği taşıyan ve mal ve hizmet üretiminde kullanılan sabit kıymetleri ifade etmektedir.

 

            Bir malın istisnadan yararlanabilmesi için, öncelikle yatırım teşvik belgesi eki listede yer alması ve makine-teçhizat niteliğinde olması, bu makine-teçhizatın kullanıldığı faaliyetlerin tamamen veya kısmen indirim hakkı tanınan işlemlerden oluşması gerekmektedir.

 

            ...

 

            Teşvik belgesi eki listelerde yer alan ve teşvik belgesi sahibi mükellefe bir bütün halinde teslimine teknik olarak imkân olmadığı için yatırım mahallinde kurulumu, montajı gerçekleştirilen makine-teçhizat istisna kapsamındadır. Bu uygulamada, bizzat teslimi yapan mükellef tarafından yatırım mahallindeki kurulum ve montaj işleri, teslimden ayrı olarak fiyatlandırılmadığı sürece hizmet olarak değerlendirilip istisna dışında tutulmaz, istisna kurulum ve montaj dâhil toplam bedele uygulanır.

            Ancak, teşvik belgeli yatırım mallarına teslimden ayrı olarak verilen tadil, bakım, onarım gibi hizmetler ile başka mükelleflerden alınan (teslimi yapan mükellef tarafından alt yüklenicilerden alınan ve bedeli yatırım teşvik belgesi sahibi mükellefe ayrıca yansıtılanlar dahil) kurulum, montaj ve benzeri hizmetler istisna kapsamında değerlendirilmez.

            açıklamalarına yer verilmiştir.

            Buna göre, yatırım teşvik belgesi kapsamında alınan makineye teslimden ayrı olarak verilen kurulum ve programlama hizmetinin Kanunun 13/d maddesinde yer alan istisna hükmü kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.