Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bizde de mevduat garantisi gündemde PDF Yazdır e-Posta
09 Ekim 2008

Image

ABD ve Avrupa ülkelerinden sonra, daha iki gün öncesine kadar "gerek yok" denilen mevduata devlet garantisi, bizde de gündeme gelmeye başladı.

En son dün, tüm merkez bankalarının yarım puan faiz indirmelerine rağmen piyasadaki tedirginliğin hala devam ettiğinin görülmesi, bankacıları harekete geçirdi. Bazı büyük bankaların hükümeti, "Artık bizim de mevduatın tümüne devlet güvencesi ya da mevcut güvencenin artırılması kararını almamız gerekiyor" şeklinde mesaj gönderdikleri öğrenildi. Ekonomi yönetiminin dün artan bu talepleri incelemeye aldığı belirtilirken, yakın zamanda bir karar çıkabileceğine dikkat çekiliyor.

Mevduat kayışı olabilir

Hükümetin birkaç gün daha küresel krizdeki gelişmelere bakıp buna göre güvence kararını verebileceğini kaydeden bazı bankacılar hemen karar alınmasının daha doğru olacağı görüşünde. Büyük banka yöneticilerinin mevduat garantisi sisteminin gözden geçirilmesi taleplerinin ardında yatan en önemli sebebin Avrupa'daki yeni uygulama olduğu belirtildi. Avrupa ülkeleri arasında bile, bir ülkeden diğerine verdiği mevduat güvencesinin miktarına bağlı olarak, mevduat kayması yaşandığını kaydeden bir bankacı, "yakında bizden de Avrupa ülkelerine mevduat kayışı başlayabilir" uyarısında bulundu. Bu nedenle mevduat güvencesi kararının hemen alınması gerektiğini kaydeden aynı bankacı, şimdi olmasa da yakında mevduat kayışının yaşanmasının, sıkıntıyı büyütebileceğini, Türkiye'nin şimdi her türlü kaynağa ihtiyacı olduğunu söyledi.

Küçük banka tedirginliği

Bu gerekçenin, mevduata tam güvence için resmi gerekçe daha doğrusu kamuoyuna sunulan gerekçe olduğunu ama asıl nedenin başka olduğunu tahmin ediyoruz. Son iki gündür piyasalarda, bu krizin içinde yeralan bir ABD'li yatırım bankasının Türkiye'deki planlarının suya düşmesi konusu konuşuluyor. Bu dev yatırım bankasının 2-3 hafta öncesine kadar Türkiye'de bir küçük banka ile ilgilendiği ancak kendisi sıkıntıya girince bu görüşmelerin ister istemez kesildiğini hatırlatıyorlar. Satışı yarıda kalan bu küçük bankaya, son iki gündür bir yüklenme olduğu söyleniyor. Aslında sıkıntının tek bir küçük banka ile de sınırlı olmadığı, aynı konumdaki bankalara sıçradığı, sıkıntının birkaç küçük bankada görülmeye başlandığını söyleyenlerin sayısı da bir hayli fazla.

Tedirginlik yayılır endişesi

Bu küçük bankalardan mevduat çekilişi yaşandığı gibi, kredi vermiş olanların da erken çağrı yapmaya başladıkları söyleniyor. Dolayısıyla bazı büyük banka yöneticilerinin hükümetten mevduata tam güvence kararı alınmasını isterken, açıklanan neden Avrupa bankalarındaki uygulama ama asıl nedenin bu küçük bankaların durumu olduğunu söyleyenler de var. Yani büyük bankalar, küçük bankalarda yaşanan tedirginliğin yayılıp, sisteme sıçramasını engellemek için önceden önlem alınmasını istiyorlar. Buna karşılık bazı büyük banka yöneticilerinin ise 1994'de konup bir türlü kaldırılamayan mevduata tam güvencenin zararına dikkat çekerek, bu kararın alınması için biraz daha bekleme eğiliminde oldukları da söyleniyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=107788&YZR_KOD=85