Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Halkla İlişkiler Ve İletişim Faaliyetinin Serbest Meslek Faaliyeti Sayılacağı PDF Yazdır e-Posta
28 Nisan 2020

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih  : 28.04.2020

Sayı    62030549-120[65-2019/24]-E.347151

GVK. Md. 65, 66

HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM FAALİYETİNİN SERBEST MESLEK FAALİYETİ SAYILACAĞI  

Halkla ilişkiler ve iletişim faaliyetinin, bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması halinde, elde edilecek gelirin serbest meslek kazancı sayılarak serbest meslek kazancının tespitine ilişkin hükümlere göre vergilendirilmesi gerektiği hk.

Özelge talep formu ve ek dilekçenizde; 04.04.2017 tarihinden itibaren serbest meslek mükellefi olarak tıp doktorlarının dışında yetkili kişilerce sağlanan akıl sağlığı hizmetleri faaliyetinde bulunduğunuzu, ancak bu faaliyetinizi 01.01.2019 tarihiden itibaren terk ederek halkla ilişkiler ve iletişim faaliyetleri alanında, kişilere ve kurumlara basın bülteni nasıl yazılır, gazetelerle nasıl kontak kurulur, kurumları ve kişileri kendi alanlarında etkin şekilde tanıtabilmeleri için danışmanlık, kişisel gelişimin kurum düzeyinde ve birey düzeyinde yaygınlaşması için eğitim ve danışmanlık hizmeti verileceğini belirterek, söz konusu faaliyetinizin serbest meslek kazancı mı yoksa ticari kazanç olarak mı vergilendirileceği hususunda bilgi talep ettiğiniz anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesinde, “Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.”,

65. maddesinde; “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.”,

66. maddesinde ise; “Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez.”

hükümlerine yer verilmiştir.

Konu ile ilgili olarak yayımlanan 221 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin “Serbest Meslek Faaliyeti” başlıklı (1.1) bölümünde; “...bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı, faaliyetin;

- sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması,

- bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması,

- devamlı olması,

unsurlarını taşıyıp taşımadığına bağlı bulunmaktadır.”

açıklamalarına yer verilmiştir.

Ticari kazanç, esas itibariyle sermaye-emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğmaktadır. Bu kaynağa bağlı olarak ve devamlı bir organizasyon çerçevesinde yapılan her türlü faaliyet ticari faaliyettir. Serbest meslek faaliyetinin ticari bir organizasyon içinde yapılması, sağlanan gelirin yapısını değiştirmez. Sadece, elde  edenler yönünden ticari kazanç sayılmasını gerektirir ve ticari kazanca ait esas ve hükümlere tabi olur. Ticari faaliyette, sermaye ve emekten oluşan sürekli bir organizasyon mevcut olup, bu organizasyon içindeki sermaye ve emeğin payı, yapılan faaliyetin türüne, niteliğine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Serbest meslek faaliyetinde ise ticari kazançtan farklı olarak sermaye değil şahsi mesai, ilmi veya mesleki bilgi ya da ihtisas ön plana çıkmaktadır.

Bir faaliyetin serbest meslek faaliyeti olup olmadığı, faaliyetin; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması, bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması ve devamlı olması, unsurlarını taşıyıp taşımadığına bağlı bulunmaktadır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre halkla ilişkiler ve iletişim faaliyetinizin, bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabınıza yapılması halinde, elde edeceğiniz gelirin serbest meslek kazancı sayılarak serbest meslek kazancının tespitine ilişkin hükümlere göre vergilendirilmesi gerekmektedir.