Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mal Tesliminden Önce Fatura Düzenlenmesi Halinde İade Ne Zaman Talep Edilebilir? PDF Yazdır e-Posta
01 Mart 2019

(01.03.2019 tarih ve 36770 sayılı özelge)

Büyükşehir Belediyesi ile yapılan mal alım sözleşmesi kapsamında yapılacak her bir/parti HRS aracı ve tramvay aracı teslimine ilişkin olarak, muayene ve kabul tutanağının onaylanmasından itibaren yedi gün içerisinde fatura düzenlenmesi gerekmekte olup, söz konusu süreden sonra düzenlenen faturalar Vergi Usul Kanunu uygulamasında hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır. Bunun yanı sıra, faturanın muayene ve kabul tutanağının onaylanmasından önce herhangi bir tarihte düzenlenmesi de mümkün bulunmaktadır.

Ayrıca, söz konusu sözleşme kapsamında, HRS araçları ve tramvay araçları için taahhüdün gerçekleştirilmesi sırasında (teslimden önce) araç bedellerinin %8’i oranında verilen/verilecek avanslar için fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.

Büyükşehir Belediyesine Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında teslim edilecek araçların imalat aşamasının belli dönemlerinde yapılan avans ödemeleri için fatura düzenlenmesi halinde, söz konusu faturaların düzenlendiği dönem beyannamesinde işlemin istisna olarak beyan edilmesi ve bu işleme ilişkin yüklenilen KDV’nin gösterilmesi gerekmektedir.

 

Öte yandan, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13/d maddesi kapsamındaki işlemlere ilişkin yüklenilen KDV’nin iadesi HRS ve tramvay araçları teslim edildiğinde talep edilebilecektir.