Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Süresinde Verilen Damga Vergisi Beyannamesi Üzerine Tahakkuk Eden Verginin Süresinde Ödenmemiş Olması Halinde Vergi İndiriminden Yararlanılamayacağı PDF Yazdır e-Posta
21 Haziran 2019

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih : 21.06.2019

Sayı 28149362-125.32[49-162]-E.88265

GVK Mük. Md. 121

SÜRESİNDE VERİLEN DAMGA VERGİSİ BEYANNAMESİ ÜZERİNE TAHAKKUK EDEN VERGİNİN SÜRESİNDE ÖDENMEMİŞ OLMASI HALİNDE VERGİ İNDİRİMİNDEN YARARLANILAMAYACAĞI

Damga vergisi beyannamesi Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken vergi beyannameleri arasında yer almakta olup bu beyannamenin kanuni süresi içerisinde verilmiş olmakla birlikte, beyanname üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresi içerisinde ödenmemiş olması durumunda, Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121. maddesinde düzenlenen vergi indirimden yararlanılmasının mümkün olmadığı hk.

Dilekçenizde, 2017/06 dönemi Damga Vergisi Beyannamesini kanuni süresi içerisinde beyan ettiğinizi ancak, ödeme tutarı olan 10,50 TL tutarını sehven ödemeyi unuttuğunuzu ve 09.08.2017 tarihinde gecikme zammı ile birlikte 11.50 TL ödediğinizi belirterek, bu durumda 2017 hesap dönemine ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanun’un mükerrer 121. maddesinde yer alan vergi indiriminden yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121. maddesinde, “Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere), bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin % 5’i, ödenmesi gereken gelir veya kuramlar vergisinden indirilir. Şu kadar ki hesaplanan indirim tutarı, her hâl ve takdirde 1 milyon (305 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 01.01.2019 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere 1.200.000 TL) Türk Lirasından fazla olamaz. İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilir. Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmez. Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacağı indirim tutarı, ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak tespit edilir.

Söz konusu indirimden faydalanabilmek için;

  1. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz.) ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması (Her bir beyanname itibarıyla (7162 sayılı Kanun’un 3. maddesiyle değişen ibare; Yürürlük: 30.01.2019) 250 Türk Lirasına kadar yapılan eksik ödemeler bu şartın ihlali sayılmaz.) (7162 sayılı Kanun’un 3. maddesiyle eklenen cümle; Yürürlük: 30.01.2019) Vergi Kanunları gereğince, tecil edilerek belirlenen şartların gerçekleşmesine bağlı olarak terkin edilecek vergilerin, şartların sağlanamaması halinde kanunlarında belirlenen tecil süresinin sonunu takip eden onbeşinci günün bitimine kadar ödenmesi şartıyla bu şart ihlal edilmiş sayılmaz.
  2. (1) numaralı bentte belirtilen süre içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması (Yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmaz.),
  3. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 Türk Lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,

şarttır...”

hükmü yer almaktadır.

301 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin “4.1. İlgili dönem beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması” başlıklı bölümünde, “İndirimden yararlanılabilmesi için mükelleflerin, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu beyannamenin ait olduğu yıldan önceki son iki yıla ilişkin olarak Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken gelir veya kurumlar vergisi, katma değer vergisi, muhtasar gibi tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerini de kanuni süresi içerisinde ödemiş olmaları gerekmektedir.

Öte yandan, kanuni süresi içerisinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak, kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler vergi indiriminden yararlanılmasına engel teşkil etmeyecektir. Ancak, indirimden yararlanılabilmesi için bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması gerekmektedir.

Ayrıca, her bir beyanname itibarıyla 10 TL’ye kadar yapılan eksik ödemeler, söz konusu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması şartının ihlali anlamına gelmez.

193 sayılı Kanun’un 7162 sayılı Kanunla değişik mükerrer 121. maddesine göre, 2018 yılına ilişkin olup 2019 yılında ve sonraki dönemlere ilişkin verilecek gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde vergi indiriminden faydalanılıp faydalanılamayacağının tespitinde her bir beyanname itibarıyla 250 TL’ye kadar yapılan eksik ödemeler, söz konusu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması şartının ihlali anlamına gelmeyecektir.

Örnek 4: (L) A.Ş., 2018 hesap dönemine ilişkin olarak 25.04.2019 tarihinde vermiş olduğu kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden tahakkuk eden kurumlar vergisini vadesinde ödemiştir. (L) A.Ş., 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermiş ve 2017 yılı Mayıs ayına ilişkin verilen muhtasar beyanname üzerine tahakkuk eden 33,90 TL’lik vergi hariç, tahakkuk eden vergilerini süresinde ödemiştir.

Buna göre, diğer şartların da sağlanmış olması kaydıyla, Mayıs 2017 dönemine ait muhtasar beyannameye ilişkin tahakkuk eden 33,90 TL’lik verginin süresinde ödenmemesi, (L) A.Ş.’nin vergi indiriminden yararlanmasına engel teşkil etmeyecektir.”

açıklamasına yer verilmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121. maddesinde düzenlenen vergi indiriminden yararlanmak için, öncelikle indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresinde ödenmiş olması gerekmekte olup bu şartların herhangi bir şekilde sağlanamaması halinde ise söz konusu indirimden yararlanılamayacağı tabiidir.

Buna göre,

- Damga Vergisi beyannamesi Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken vergi beyannameleri arasında yer almakta olup bu beyannamenin kanuni süresi içerisinde verilmemiş veya süresinde verilen beyanname üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresi içerisinde ödenmemiş olması durumunda, Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121. maddesinde düzenlenen indirimden yararlanılması mümkün değildir.

- Ayrıca, anılan indirimden;

i) 01.01.2019 tarihinden önce verilmesi gereken gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinde faydalanılması açısından her bir beyanname itibarıyla 10 TL’ye kadar yapılan eksik ödemeler,

ii) 01.01.2019 tarihinden sonra verilmesi gereken gelirveyakurumlar vergisi beyannamelerinde faydalanılması açısından her bir beyanname itibarıyla 250 TL’ye kadar yapılan eksik ödemeler söz konusu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması şartının ihlali sayılmayacaktır.

 

Yukarıda yer alan Kanun hükümleri ve yapılan açıklamalar çerçevesinde, 2017/06 dönemi Damga Vergisi Beyannamesini kanuni süresi içerisinde beyan etmekle birlikte, ödeme tutarı olan 10,50 TL tutarını sehven ödemeyi unutan ve 09.08.2017 tarihinde gecikme zammı ile birlikte 11,50 TL olarak ödeyen şirketinizin, beyanname üzerine tahakkuk eden vergiyi kanuni süresinde ödeme şartını ihlal etmesi nedeniyle (10 TL’yi aşan eksik ödeme nedeniyle), 01.01.2019 tarihinden önce verilmesi gereken 2017 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121. maddesinde yer alan vergi indiriminden yararlanması mümkün bulunmamakta olup Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan iş ve işlemler Başkanlığımızca da uygun bulunmuştur.