Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV İstisnasından Yararlanılarak İktisap Edilen Aracın Veraset Yoluyla İntikalinden Sonra Perte Ayrılması Durumunda ÖTV İstisnası PDF Yazdır e-Posta
15 Kasım 2017

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

TRABZON VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

26468226-135[-ÖZG-21-2016]-83

15.11.2017

Konu

:

ÖTV İstisnasından Yararlanılarak İktisap Edilen Aracın Veraset Yoluyla İntikalinden Sonra Perte Ayrılması Durumunda ÖTV İstisnası Hk.

 

         

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; anneniz tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesi kapsamında ÖTV'den müstesna olarak ilk iktisabı yapılıp 31/10/2012 tarihinde tescil edilen ….. plakalı aracın, annenizin vefatı üzerine müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil işleminin yapıldığı, tarafınızca 18/4/2016 tarihinde yapılan kaza sonucu aracın pert olduğu ve sigorta şirketinin kasko bedelini ödemesi için ….. Vergi Dairesi Müdürlüğüne araca ait 10.384 TL tutarında ÖTV ödediğiniz, ancak kasko bedelinin sigorta şirketinden tahsil edilebilmesi için ÖTV ödenmesi gerekip gerekmediği hususunda tereddüde düştüğünüz belirtilerek Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendinde, veraset yoluyla intikaller hariç olmak üzere Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi mallardan ilk iktisabında istisna uygulananların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı, ancak Kanunun 7 nci maddesinin (2) ve (8) numaralı bentleri çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından, bu istisnadan yararlanılarak iktisap edilen kayıt ve tescile tabi araçların 5 yıldan fazla kullanılarak elden çıkarılmaları durumunda bu hükmün uygulanmayacağı hükme bağlanmış olup, söz konusu düzenlemenin uygulama usul ve esaslarına ilişkin açıklamalara Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (IV/G/1) bölümünde yer verilmiştir.

Mezkûr bölümde belirtildiği üzere, 4760 sayılı Kanunun (15/2-a) maddesi uygulamasında, ilk iktisabı ÖTV'den istisna olarak yapılan taşıtın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılması, taşıtın sayılan sebeplerle kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden ekspertiz raporu ile "hurdaya çıkarılmıştır" damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğinin ibraz edilmesi şartıyla, istisnadan yararlanamayanlara satış veya devir olarak değerlendirilmemektedir.

Bunun yanı sıra, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 39 uncu maddesi kapsamında taşıtın, tekrar tescil edilmesine imkân bulunmayacak şekilde hurdaya ayrılması işleminde ÖTV aranılmadığı gibi, bu şekilde hurdaya ayrıldıktan sonra olduğu gibi ya da parçalar halinde satılmasında da ÖTV aranmamaktadır.

İstisnadan yararlanılarak iktisap edilen taşıtın ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve söz konusu taşıtın varisler tarafından yukarıda belirtildiği şekilde hurdaya ayrılması halinde de bu işlem nedeniyle ÖTV'nin aranmayacağı tabiidir.

Bu açıklamalara göre, anneniz tarafından Kanunun (7/2) maddesi kapsamında istisnadan yararlanılarak iktisap edilen aracın, tekrar tescil edilmesine imkân bulunmayacak şekilde, söz konusu Genel Tebliğde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hurdaya ayrılmış olması halinde ÖTV aranılmamaktadır. Diğer taraftan, hurdaya ayırma işleminin yukarıda belirtildiği şekilde yapılması halinde, ….. Vergi Dairesi Müdürlüğüne ödediğinizi belirttiğiniz ÖTV tutarı için iade talebinde bulunmanız mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.