Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Alüminyum Folyo ve Levha Üretiminde Kullanılan Hadde Yağı Alımında Yüklenilen ÖTV'nin İadesi PDF Yazdır e-Posta
02 Temmuz 2018

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

64597866-135[8]-14398

02.07.2018

Konu

:

Alüminyum Folyo ve Levha Üretiminde Kullanılan Hadde Yağı Alımında Yüklenilen ÖTV'nin İadesi

 

         

 

İlgi

:

21/09/2017 tarihli özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; şirketinizce alüminyum folyo ve levha üretimi esnasında alüminyum döküm hattından çıkan alüminyum ruloların, soğuk haddehane hattında haddeleme makinelerinin ezici merdanelerinden geçirilerek 8 ila 0,00635 mm kalınlıklara kadar haddeleme işleminin yapıldığı, bu haddeleme işlemi sırasında, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)  Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan 2710.19.29.00.00 G.T.İ.P numaralı hadde yağının kullanıldığı, ayrıca bu imalat sürecinde merdane ve malzeme arasında çıkan ısının sistemden alınabilmesi için soğutma sıvısı ve kayganlaştırıcı olarak yine bu malın  kullanıldığı, soğuk haddeleme makinelerine entegre tanklarda yer alan hadde yağının, sprey nozullarından püskürtülerek alüminyum rulo ve merdane üzerine de uygulandığı, dolayısıyla hadde yağının haddeleme işleminin temel kullanım maddesi olduğu ve ürünü hadde merdanelerinden geçişi aşamasında çizilme ve pürüzlenme gibi kusurlardan da koruduğu belirtilerek, ÖTV'ye tabi olmayan bahse konu malların imalat sürecinde kullandığınız hadde yağına dair yüklenilen ÖTV'nin iadeye konu olup olamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki vergi tutarları uygulanarak teslim edilen malların, imalatçılar tarafından imalatta kullanılmaları halinde, vergi tutarlarının iade yöntemi ile indirimli uygulanmasına yönelik 8/10/2012 tarihli ve 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 9/10/2012 tarihli ve 28436 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Kararname eki Kararın 1 inci maddesi ile ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki vergi tutarları uygulanarak teslim edilen malların, bu listeye dâhil olmayan malların imalinde imalatçılar tarafından kullanılması halinde, imalatta kullanılan mallar için bahse konu maddede G.T.İ.P. numaraları itibariyle karşılarında gösterilen oran ile daha önce uygulanan vergi tutarının çarpılması suretiyle hesaplanan vergi tutarlarının uygulanacağı öngörülmüştür. Buna göre, sözü edilen mallara daha önce uygulanan vergi tutarları ile bu mallar için yukarıda belirtilen oranlara göre hesaplanan vergi tutarları arasındaki fark iade edilebilecektir.

Kararnamede düzenlenen indirimli vergi uygulamalarından kaynaklanan vergi farklılaştırmalarının alıcılara (sanayi sicil belgeli imalatçılara) iade yöntemi ile uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalara ise 5/3/2015 tarihli ve 29286 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 16/3/2015 tarihinde yürürlüğe giren ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (III/C-1) bölümünde (bu Tebliğin yürürlük tarihinden önce 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde) yer verilmiştir.

ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin "İade Talep Edebilecekler" başlıklı  (III/C-1.1.3.) alt bölümünde yer alan açıklamalar uyarınca, bu uygulama kapsamında "Sanayi Sicil Belgesi"ni haiz alıcı imalatçılar imal ettikleri malların bünyelerinde girdi olarak kullandıkları (sonradan damıtma veya benzeri yöntemlerle ayrıştırılmış olması işlemi dâhil) mallara ilişkin iade talep edebilir. Bununla birlikte, bahsi geçen imalatçılar tarafından temizlik, test, yağlama ve benzeri amaçlarla imal edilen ürünün bünyesine girmeksizin yardımcı madde veya sarf malzemesi olarak kullanılan mallara ilişkin ödenen ÖTV'nin iadesi talep edilemez.

Bununla birlikte, firmanızca üretimi yapılan alüminyum folyo ve levhanın üretilmesi esnasında kullanıldığı ifade edilen 2710.19.29.00.00 G.T.İ.P. numaralı malın, alüminyum döküm hattında çıkan alüminyum rulolarının haddelenmesi (üretilen ürünün istenilen fiziksel, mekanik ve ölçüsel (malzeme kalınlığı ve genişliği) özellikte olmasını sağlamak) amacıyla kullanılmasının yanısıra, aynı malın, alüminyum folyo ve levha üretimi tamamlanır tamamlanmaz hadde merdanelerinin ya da üretilen ürünün temizlenmesi, soğutulması ve benzeri amaçlarla da imal edilen ürünün bünyesine girmeksizin yardımcı madde veya sarf malzemesi olarak kullanılması da mümkündür. Bir başka ifade ile, haddelemede kullanılan malların, üretim sürecinde gerek hammadde gerekse yardımcı madde veya sarf malzemesi olarak kullanılabilmektedir.

Bu bağlamda, alüminyum folyo ve levha üretiminde kullanıldığı belirtilen 2710.19.29.00.00 G.T.İ.P numaralı malın, yukarıda belirtilen ÖTV iadesine konu olup olamayacağının değerlendirilebilmesi için, bu malın imalat sürecinde kullanılma amacına bakılması gerekmektedir.

Bu çerçevede, alüminyum folyo ve levhanın imalat sürecinde, alüminyum döküm hattında çıkan alüminyum rulolarının haddelenmesi (üretilen ürünün istenilen fiziksel, mekanik ve ölçüsel (malzeme kalınlığı ve genişliği) özellikte olmasını sağlamak) amacıyla girdi olarak kullanılan 2710.19.29.00.00 G.T.İ.P numaralı mal bakımından, bu mal için yüklenilen ÖTV'nin, 2012/3792 Kararname eki Kararın 1 inci maddesi kapsamında iade edilmesi mümkündür.

Ancak, bahse konu malın, yukarıda bahsi geçtiği şekilde alüminyum folyo ve levha üretimi tamamlanır tamamlanmaz, hadde merdanelerinin ya da üretilen ürünün temizlenmesi, soğutulması ve benzeri amaçlarla imal edilen ürünün bünyesine girmeksizin yardımcı madde veya sarf malzemesi olarak kullanımları içinse, bu mal için yüklenilen ÖTV'nin, ilgili Kararname eki Kararın 1 inci maddesi kapsamında iadeye konu edilmesi mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.