Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yarış atı yetiştiriliciğinde vergilendirme ve defter tutma yükümlülüğü PDF Yazdır e-Posta
03 Ekim 2018


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

67854564-105[1741-6106]-E.384572

03.10.2018

Konu

:

Yarış atı yetiştiriliciğinde vergilendirme

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 219 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin"6.2. Yarış Atı Yetiştirici ve Sahiplerinin Vergilendirilmesi" başlıklı bölümünde bahsi geçen yarış atı yetiştiricisi ve sahibi olduğunuz, yarışan at sayısına göre hipodromlarda seyis çalıştırdığınız, bu seyislerin maaşlarını ve SGK primlerini ödemekten başka düzenli giderinizin olmadığı, zirai kazançlarınızın … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi … İkt. İşl. tarafından tevkifat yapılmak suretiyle ilgili dönemlerinde beyan edilerek ödendiği belirtilerek, resmi defter tutmak zorunda olup olmadığınız hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 52 nci maddesinin birinci fıkrasında, zirai faaliyetten doğan kazancın zirai kazanç olduğu, ikinci fıkrasında ise zirai faaliyetin; arazide, deniz, göl ve nehirlerde, ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yollarıyla veyahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle nebat, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin istihsalini, avlanmasını, avcıları ve yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını, satılmasını veya bu mahsullerden sair bir şekilde faydalanılmasını ifade ettiği, aynı maddenin yedinci fıkrasında ise yukarıda yazılı faaliyetlerin içinde yapıldığı işletmelere zirai işletme bu işletmeleri işleten gerçek kişilere (Adi şirketler dahil), vergiye tabi olsun veya olmasınlar, çiftçi ve bu faaliyetler neticesinde istihsal olunan maddelere de mahsul denildiği belirtilmiştir.

Anılan Kanunun 53 üncü maddesinde, çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançların, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirileceği, 54 üncü maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançlarının gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tespit olunarak vergilendirileceği, kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerin bu kazançları için beyanname vermeyecekleri hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 54 üncü maddesinde, yarış atı yetiştiriciliği faaliyetinden dolayı zirai kazancın gerçek usulde tespiti bakımından bir takvim yılı içinde dikkate alınacak işletme büyüklüğü ölçüsü, büyükbaş hayvanlar için 150 adet olarak belirlenmiştir.

Yine aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (11) numaralı bendinde, vergi tevkifatı yapmakla yükümlü kişi, kurum ve kuruluşlarca çiftçilerden satın alınan zirai ürünler ve hizmetler için yapılan ödemelerden tevkifat yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Konu ile ilgili olarak yayımlanan 219 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "6.2.Yarış Atı Yetiştirici ve Sahiplerinin Vergilendirilmesi" başlıklı bölümünde; "41.Yarış atı yetiştirici ve sahiplerine yapılan ödemelerden (teşvik primi ve ikramiye gibi ödemeler dahil) Gelir Vergisi Kanunu'nun 94' ncü maddesinin birinci fıkrasının 11 numaralı bendinin (a) alt bendi uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır. İşletme büyüklüğü ölçüsünü aşmayan çiftçilere yapılan bu tür ödemelerden kesilen vergi bunların nihai vergisi olacaktır." açıklamasına yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

- 171 inci maddesinde, mükelleflerin bu Kanuna göre tutmaları gereken defterleri vergi uygulaması bakımından maddede yazılı maksatları taşıyacak şekilde tutacakları,

- 172 nci maddesinde, ticaret ve sanat erbabının, ticaret şirketlerinin, iktisadi kamu müesseselerinin, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin, serbest meslek erbabının ve çiftçilerin defter tutmaya mecbur oldukları,

- 173 üncü maddesinde, Gelir vergisinden muaf olan esnaf ve gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hakkında, defter tutma mecburiyetinin uygulanmayacağı

hükme bağlanmıştır. Mezkûr Kanunun 213 ve 214 üncü maddelerinde de zirai kazançlarda defter tutmaya ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

Buna göre, yapmakta olduğunuz yarış atı yetiştiriciliği faaliyeti zirai faaliyettir. Yarış atı yetiştiriciliği faaliyeti nedeniyle tarafınıza yapılan ödemelerden, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (11) numaralı bendine göre gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmekte olup kesilen bu vergiler, sahip olduğunuz hayvan sayısının 150'yi aşmaması halinde nihai vergi niteliğinde olacak ve zirai kazancınız için gerçek usulde mükellefiyet tesis ettirme, defter tutma ve beyanname verme yükümlülüğünüz bulunmayacaktır.

Ancak, sahip olduğunuz hayvan sayısının 150'yi aşması halinde ise zirai kazancınızın gerçek usulde vergilendirileceği ve buna göre zirai işletme hesabı veya bilanço esasına göre defter tutmanız gerekeceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.       

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.