Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kimyasal havuzların amortisman oranı PDF Yazdır e-Posta
05 Haziran 2018

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

Sayı

:

11395140-105[VUK-1-20880]-529977

05.06.2018

Konu

:

Kimyasal havuzların amortisman oranı hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, alüminyum profil üretimi faaliyetiyle iştigal ettiğiniz, üretiminizin % 50'si oranında ihracat gerçekleştirdiğiniz, ürettiğiniz alüminyum profillerin yüzeylerinin korozif ortamlarda dayanıklılığını ve direncini arttırmak, renklendirmek ve aşınmasını önlemek için kimyasal havuzlarda yüzey kaplama işlemi yaptığınız, bu amaçla fabrikanız bünyesinde 13 adet kimyasal havuz yaptırdığınız ve söz konusu havuzların amortisman oranı ve faydalı ömrünün hesaplanması hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesinde "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 315 inci maddesinde de, mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa edecekleri ve ilan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı hükme bağlanmış olup, bu maddenin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak "Faydalı Ömür ve Amortisman Oranları" tespit edilerek, 339, 365, 389, 399, 406, 418, 439 ve 458 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği eki liste ile açıklanmıştır.

Ayrıca, mezkûr listede, "31. Demir-çelik ve metal ürünleri imalatı " bölümü altında, "31.5 Metal Yüzeylere Uygulanan İşlemlerde Kullanılan İktisadi Kıymetler: Bu işlemler, metallerin yüzeylerinin boya veya benzeri bir uygulamaya girmesinden önce, metalde pas ve cürufun bulunması, tuz, toz, gres ve yağ gibi yüzeyde kir bulunması ve yüzey profili gibi faktörlerden arındırılarak yüzeyin kumlama işlemi ile temizlenmesi, metalintüm yüzeyine gözenek açılması, yüksek basınçta çelik granül-grit püskürtülerek yüzey, boya ve diğer koruyucu malzemelerin uygulanması için gerçekleştirilen işlemleri ve bunların benzerlerini içermektedir. " alt ayrımına yer verilmiş ve bu iktisadi kıymetler için faydalı ömür 6 yıl, amortisman oranı %16,66 olarak öngörülmüştür.

Buna göre, alüminyum profillerin yüzey kaplama işlemini gerçekleştirmek için yaptırdığınız kimyasal havuzların, mezkûr listenin (31.5) bölümü kapsamında 6 yılda ve %16,66 amortisman oranına göre itfa edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.