Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV istisnası PDF Yazdır e-Posta
06 Şubat 2019

T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

16700543-130[17-515-279]-E.9679

06.02.2019

Konu

:

KDV istisnası

 

         

 

   İlgide kayıtlı talep formunuzda; firmanızın bisküvi, çikolata ve gofret üretimi ile iştigal ettiği, bu ürünlerin üretiminde ana hammadde olarak kakao, bitkisel yağ, şeker, un, süttozu kullanıldığı, üretilen ve satıştan iade olan ürünlerden standart dışı ürünler ile kalite sorunu ve son kullanım tarihi yaklaşmış olanların, yem fabrikalarına hayvan yemi imalatında kullanılmak üzere tamamlayıcı hayvan yemi olarak satışının gerçekleştirildiği, yem fabrikasının teslim aldığı bu ürünleri hayvan yemi imalatında kullanmakta olduğu belirtilerek, bu kapsamda firmanızın, yem imalatında hammadde olarak kullanılmak üzere yem fabrikalarına yaptığı mamul teslimleri için KDV istisnası uygulanıp uygulanamayacağı hususunda bilgi talep edilmektedir.

 

   3065 sayılı KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde; Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

 

   KDV oranları, 3065 sayılı KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile BKK eki (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

 

   Ayrıca, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesine 6663 sayılı Kanun ile eklenen (ı) bendinde; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübreler ve gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimi ile küspe (Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 2303.10 tarife pozisyon numarasında sınıflandırılan nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar ile 2303.30.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numarasında sınıflandırılan biracılık ve damıtık içki sanayinin posa ve atıkları hariç), tam yağlı soya (fullfat), kepek, razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapyoka (manyok), sorgum ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç), saman, yem şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül, yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve bunların pellet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir bağlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan işlem görmüş olanları dahil) tesliminin katma değer vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

 

   KDV Genel Uygulama Tebliğinin "II/B-11.3. Yem Teslimleri" başlıklı bölümünde;

 

   "3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde sayılan ve hayvan yemi olarak kullanılan malların teslimi KDV'den istisnadır. Hayvanların beslenmesinde kullanılsa bile bu madde kapsamına girmeyen malların istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.

 

   Bu istisnanın uygulamasında fenni karma yem, birden fazla malın endüstriyel işlemlere tabi tutulması sonucunda hayvanların ağızdan beslenmesi için tam veya tamamlayıcı yem şeklinde kullanılabilen yemleri ifade etmektedir."

 

   açıklamalarına yer verilmiştir.

 

   Buna göre; satıştan iade standart dışı olanlar ile kalite sorunu olan ve son kullanım tarihi yaklaşmış olan  malların, yem fabrikalarına hayvan yemi imalatında kullanılmak üzere teslimi, söz konusu mallar hayvan yemi olarak kullanılmak üzere endüstriyel işlemlere tabi tutulmadığından, "her türlü fenni karma yemler ... vb. hayvan yemleri" kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, söz konusu malların teslimlerinde KDV istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır. 

   Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.