Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DSYB KDV Tevkifat Uygulaması PDF Yazdır e-Posta
05 Şubat 2019

T.C.

AKSARAY VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

82185597-200.03.01[130]-2704

05.02.2019

Konu

:

DSYB KDV Tevkifat Uygulaması

 

         

  

İlgi

:

02/08/2017 tarihli ve 2530 sayılı Özelge Talebiniz

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Birliğinizce konser, fuar, kutlama, toplantı, parti, kokteyl, davet, kongre, seminer, panel, tanıtım ve benzeri hizmet alımlarına ilişkin olarak lokanta, restoran ve otel içi restoran gibi hizmetin verildiği mahallere gidilmesi suretiyle alınan yemek hizmetinde tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi talep edilmektedir.

 

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükme bağlanmıştır.

 

KDV Genel Uygulama Tebliğinin "I/C-2.1.3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar" başlıklı bölümünde;

 

"Kısmi tevkifat uygulanacak işlemler, söz konusu bölümlerde belirtilenlerle sınırlı olup, bunlar dışındaki işlemlerde işleme muhatap olanlar tarafından kısmi tevkifat yapılmayacaktır.

 

Kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulabilecekler aşağıda iki grup halinde sayılmış olup, tevkifat uygulaması kapsamındaki her bir işlem bazında tevkifat yapması gerekenler, söz konusu gruplardan birine veya ikisine veyahut söz konusu gruplar kapsamında olan bazı sorumlulara atıf yapılmak suretiyle Tebliğin ilgili bölümlerinde belirtilmektedir.

 

a)KDV mükellefleri (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir)

 

b)Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın):

 

- 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

 

- Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

 

- Döner sermayeli kuruluşlar,

 

- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

 

- Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

 

- Bankalar,

 

- Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri,

 

- Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),

 

- Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

 

- Türkiye Varlık Fonu ile alt fonlara devredilen kuruluşlar,

 

- Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,

 

- Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,

 

- Payları Borsa İstanbul (BİST) A.Ş.'nde işlem gören şirketler,

 

- Kalkınma ve yatırım ajansları, 

…"

 

açıklamalarına yer verilmiştir.

 

Söz konusu Tebliğin "I/C-2.1.3.2.4. Yemek Servis ve Organizasyon Hizmetleri" başlıklı bölümünde, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen her türlü yemek servis ve organizasyon hizmetlerinde, alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı, "I/C-2.1.3.2.4.2 Kapsam" başlıklı bölümünde ise yemek servis hizmetinin, bu hizmetin verildiği mahallere (lokanta, restoran ve benzeri yerlere) gidilmesi suretiyle alınması ve hizmete ait faturanın Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında sayılan idare, kurum ve kuruluşlar adına düzenlenmesi halinde tevkifat kapsamında işlem tesis edileceği belirtilmiştir.

 

Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında sayılan belirlenmiş alıcılar arasında yer almayan Birliğinizce konser, fuar, kutlama, toplantı, parti, kokteyl, davet, kongre, seminer, panel, tanıtım ve benzeri hizmet alımlarına ilişkin olarak lokanta, restoran ve otel içi restoran gibi hizmetin verildiği mahallere gidilmesi suretiyle alınan yemek hizmetlerinde KDV tevkifatı uygulanmasına gerek bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.