Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Taş Ocağı İşletme Ruhsatının Devri PDF Yazdır e-Posta
16 Ocak 2019

T.C.

SİVAS VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

67630374-130[2017/46]-1561

16.01.2019

Konu

:

Taş Ocağı İşletme Ruhsatının Devri

 

         

  

 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, tarafınıza ait … Taş Ocağı İşletme ruhsatının borcunuza karşılık olmak üzere bir firmaya devredileceğinden bahisle söz konusu işlemin vergilendirme işlemlerinin nasıl yapılacağı, fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği ile KDV'nin hesaplanıp hesaplanmayacağı hususlarında Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

  KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

 

 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

 

Gelir Vergisi Kanununun 38 inci maddesinde, bilanço esasına göre ticari kazancın teşebbüsteki özsermayenin hesap dönemi sonundaki ve başındaki değerleri arasındaki müspet fark olduğu, bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunacağı, ticari kazancın bu şekilde tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulacağı hükmüne yer verilmiştir.

 

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar kapsamında, II-a Grubu İşletme Ruhsatının borcunuza karşılık devredilmesi sonucunda elde edeceğiniz kazancın kurum kazancınıza dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

 

Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

 

Buna göre, Şirketinize ait olan … ruhsat numaralı … Taş Ocağı İşletme Ruhsatının devredilmesi işlemi Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesine göre KDV'ye tabi olup, devir bedeli üzerinden genel oranda KDV hesaplanarak fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Bilgilerinize rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.