Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Beslenme Yardımı KDV İstisnası PDF Yazdır e-Posta
11 Ocak 2019

T.C.UŞAK VALİLİĞİ

 

Defterdarlık Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

52796708-130-E.886

11.01.2019

Konu

:

Beslenme Yardımı KDV İstisnası

 

         

 

  

 

İlgi

:

18/06/2018 tarihli ve 55064794-045.99-E.5030911 sayılı yazınız.

 

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 08/11/2017 tarih ve 30234 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanınca Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıf ve Kamu Yararına Çalışan Derneklere Ait Yüksek Öğrenim Yurtlarında Barınan Öğrencilere Yapılacak Beslenme ve Barınma Yardımına Dair Yönetmeliğin 7 nci maddesinin 6 ncı fıkrasının (a) bendine göre, Müdürlüğünüzce … Vakfı Uşak İktisadi İşletmesi ile … Derneği Uşak Şubesi Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu İktisadi İşletmesine beslenme yardımı ödemesi yapılırken vakıf veya dernek tarafından düzenlenecek faturada KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda Defterdarlığımız görüşü istenilmektedir.

 

 

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/3-g maddesinde ise dernek ve vakıflara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

 

 

Aynı Kanunun 17/2-a maddesinde ise, Kanunun 17/1 inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşların öğrenci veya yetiştirme yurtları işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetlerin KDV'den istisna olduğu belirtilmiştir.

 

 

Konu ile ilgili olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin "II/F-2.1. Belli Kurum ve Kuruluşların Kanunda Sayılan İşleri Yapmak veya Yönetmek Suretiyle İfa Ettikleri Teslim ve Hizmetlerde İstisna" başlıklı bölümünde; 

 

"3065 sayılı Kanunun (17/1) inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşların (17/2-a) maddesinde sayılan;

 

 

 

 

-Öğrenci veya yetiştirme yurtları, yaşlı ve engelli bakım ve huzurevleri, parasız fukara aşevleri, düşkün evleri ve yetimhaneleri,

 

 

işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetleri vergiden istisna edilmiştir. Bu teslim ve hizmetlerin bedelli veya bedelsiz olması, istisna uygulamasına engel teşkil etmez."

 

 

açıklamalarına yer verilmiştir.

 

 

Buna göre, Kanunun 17/1 inci maddesinde sayılan kamu menfaatine yararlı dernekler ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar arasında yer alan … Derneği ile … Vakfının öğrenci veya yetiştirme yurtları işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetleri Katma Değer Vergisi Kanununun 17/2-a maddesi gereğince KDV'den istisnadır. Dolayısıyla anılan Yönetmeliğe göre Müdürlüğünüzce bu dernek ve vakıflara yapılan beslenme yardımına yönelik tarafınıza düzenlenecek faturada KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

 

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

 

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.