Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gübre imalatında kullanılan ürünün gübre üreticisi olmayan firmaya teslimi PDF Yazdır e-Posta
22 Haziran 2018

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.13-575161

22.06.2018

Konu

:

Gübre imalatında kullanılan ürünün gübre üreticisi olmayan firmaya teslimi

 

         

 

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, gübre imalatında proses (kaplama) yardımcı maddesi olarak kullanılmak üzere ürettiğiniz kimyasal maddeleri gübre üreticisi olmayan firmaya teslim ettiğiniz ve bu firmanın da söz konusu ürünleri "Kimyevi Gübre Tescil Belgesi" sahibi başka bir firmaya teslim ettiği belirtilerek söz konusu ürünün tesliminin istisna kapsamında olup olmadığı, bu kapsamda değilse hangi oranda KDV'ye tabi tutulacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

 

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun (13/ı) maddesinde; "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübreler ve gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimi ile küspe (Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 2303.10 tarife pozisyon numarasında sınıflandırılan nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar ile 2303.30.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numarasında sınıflandırılan biracılık ve damıtık içki sanayinin posa ve artıkları hariç), tam yağlı soya (fullfat), kepek, razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapyoka (manyok), sorgum ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç), saman, yem şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül, yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve bunların pellet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir bağlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan işlem görmüş olanları dahil) teslimi" nin KDV'den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

   

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin "11.2. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarafından Tescil Edilen Gübrelerin İçeriğinde Bulunan Hammaddelerin Gübre Üreticilerine Teslimi" başlıklı bölümünde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

 

Bu kapsamda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilmiş gübrelerin içeriğinde bulunan hammaddelerin gübre üreticilerine teslimi ile söz konusu hammaddelerin gübre üreticileri tarafından ithali KDV'den istisna olup, bu istisnadan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca gübre üretimi için verilen lisans belgesi sahibi gübre üreticileri yararlanır. Lisans belgesi sahibi olmakla birlikte gübre üretimine ilişkin tesisi bulunmayanlar veya üretim tesisi gayri faal olanlar bu istisnadan faydalanamazlar.

 

Buna göre, gübre imalatında proses (kaplama) yardımcı maddesi olarak kullanılmak üzere ürettiğiniz kimyasal maddelerin gübre üreticisi olmayan firmalara teslimi genel usul ve esaslar çerçevesinde KDV'ye tabidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.