Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yemek Servis Hizmetinde KDV Tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
18 Ağustos 2017

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı

:

46480499-130[2016/1626]-42901

18.08.2017

Konu

:

Yemek Servis Hizmetinde KDV Tevkifatı.

 

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; …. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı taşımalı ilköğretim uygulaması kapsamındaki okullara verilen ve ödemeleri …. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan öğle yemeği hizmetinde, yemek bedeli üzerinden KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir. 

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; 1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu, 9/1 inci maddesinde mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği,  hüküm altına alınmıştır.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin; (I/C-2.1.3.1.) bölümünde Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulanacak Alıcılar, (2.1.3.2.) bölümünde Kısmi Tevkifat Uygulanacak Hizmetler, (2.1.3.3.) bölümünde ise Kısmi Tevkifat Uygulanacak Teslimler sayılmıştır.

Söz konusu Tebliğin;

-(I/C-2.1.3.1./b) bölümünde; belirlenmiş alıcıların birbirlerine karşı yaptıkları teslim ve hizmetlerde (şirketleşenler dahil profesyonel spor kulüplerince yapılanlar hariç), KDV tevkifatı uygulanmayacağı,

-(I/C-2.1.3.4.1.) bölümünde de; Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanların, kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetlerinde hesaplanan KDV'nin, alıcıların durumuna bakılmaksızın, tevkifata tabi tutulmayacağı,

açıklamaları yer almaktadır.

Öte yandan, Öğretmenevleri, Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulları, Öğretmen Lokalleri ve Sosyal Tesisler Yönetmeliğinin ve Yönergesinin incelenmesinden, öğretmenevi ve akşam sanat okullarının Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösterdiği anlaşılmıştır. 

Bu çerçevede, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren ve KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/b) bölümünde sayılan belirlenmiş alıcılar kapsamındaki (Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan kurum, kuruluş ve işletmeler) öğretmenevi ve akşam sanat okulu müdürlüklerinin kısmi tevkifata tabi teslim ve hizmet ifalarında KDV tevkifatı yapılmaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir. 
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.