Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi kartlı tefecilik yapana mahkeme yolu göründü PDF Yazdır e-Posta
05 Eylül 2008

Image

Sanal ortamda kredi kartı üzerinden tefecilik yapıldığına yönelik şikayetler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) harekete geçirdi.

İhbarları dikkate alan Kurum, gerekli incelemeyi yaptıktan sonra bazı internet siteleri ile şahıslar hakkında savcılığa başvurdu. 'Kredi kartı borcunuzu taksitlendirin' ve 'Kredi kartınızdan taksitli nakit çekmek mi istiyorsunuz?' gibi sloganlar kullananlar hakkında soruşturma açılması için Pendik Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Kredi kartına taksit uyguladığını söyleyen bir kişinin vatandaşı, tefecilik yapan başka bir isme yönlendirdiği tespit edildi. Bu kişiler hakkında da yasal işlem başlatıldı.

Bankacılık Üst Kurulu geçen ay içerisinde aldığı kararla, kredi kartı borçlarının tasfiye edilmesine yönelik finansman ve süre sağlanmasına yönelik faaliyet yürüten G.S. ile H.Ş. isimli şahıslar hakkında soruşturma yapılmasını talep etti. Yapılan eylemlerin Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'na aykırı olduğu sonucuna varıldı. Konuya ilişkin düzenlenen raporda H.Ş. isimli vatandaşın hakkında 'Kredi kartı borcu konusunda problem yaşayan şahıslara (vadeli mal alarak peşin satma veya bankaların hesap kesim tarihini öteleme imkanlarından yararlanma yöntemleriyle) borçlarını vadeye yayarak ödeyebilmeleri konusunda danışmanlık yaptığı ve bu faaliyetler karşılığında danışmanlık ücreti ile mal satımından komisyon elde ettiği anlaşılmıştır.' tespiti yapıldı.

Kurul tarafından alınan kararda bazı internet siteleri ve şahıslar tarafından yarar sağlanma fiillerinin işlenebileceği uyarısında bulunuldu. Yapılan eylemlerin Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 36. maddesinin 'gerçeğe aykırı olarak harcama belgesi, nakit ödeme belgesi ya da alacak belgesi düzenlemek veya bu belgelerde ne surette olursa olsun tahrifat yapmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayanlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır' hükmünü taşıdığı hatırlatıldı.

Kredi kartı borcu yeni iş kapısı oldu

Alışverişlerde kredi kartı kullanımının yaygınlaşması mağduriyetleri de beraberinde getiriyor. Sadece asgari tutarı ödeyenlerin sayısı her geçen gün artarken birçok kişi de borcunu ödeyemiyor. Vatandaşın kredi kartı borçlarından dolayı yaşadığı bu zorluklar, fırsatçılar için iş kapısı oldu. Sanal ortamda 'Kredi kartı borcunuzu taksitlendirin' sloganı ile çalışan internet siteleri türedi. Ancak bu yöntemi izleyenler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) takıldı. Denetim birimleri söz konusu internet sitelerini mercek altına aldı. 'Faizi durdurur, daha az faiz ödenmesini sağlar' sloganlarını kullanan firmalar gerçeğe aykırı mal ve hizmet satışı yapılamayacağı konusuyla incelemeye tabi tutuldu.

Kart sayısı 37 milyonu geçti; yıllık harcama tutarı 142 milyar YTL

Geçen yıl kredi kartı ile yapılan işlemlerin cirosu 142 milyar 787 milyon YTL oldu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2007'de 2007 yılı sonu itibarıyla kredi kartı sayısı 37 milyon 335 bin adede ulaşırken gerçekleştirilen alışverişlerde cirodan yüzde 15,9 ile en büyük payı marketler ve alışveriş merkezleri aldı. İkinci sırada yüzde 15,1'le benzin istasyonları, üçüncü sırada da yüzde 8,9'la giyim ve aksesuar alışverişleri geldi. BKM'nin 12 aylık değerlendirmesine göre, en büyük ciro artışı e-ticaret sitelerinde kredi kartları ile gerçekleştirilen alışverişlerde görüldü. 2007'de e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleşen alışveriş işlemleri yüzde 150 arttı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=734303&title=kredi-kartli-tefecilik-yapana-mahkeme-yolu-gorundu