Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirket Ortağı İçin Yurt Dışında Mukim Sigorta Şirketine Ödenen Hastalık Ve Kaza Sigortası Primleri PDF Yazdır e-Posta
06 Aralık 2018

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih   : 06.12.2018

Sayı 17192610-125[ÖZG-14/48]-250826

KVK Md. 8

GVK Md. 40, 94

ŞİRKET ORTAĞI İÇİN YURT DIŞINDA MUKİM SİGORTA ŞİRKETİNE ÖDENEN HASTALIK VE KAZA SİGORTASI PRİMLERİ

Şirket ortağı için yurt dışında mukim sigorta şirketine ödenen hastalık ve kaza sigortası primlerinin kurum kazancından indirim konusu yapılamayacağı, söz konusu primlerin ortağa dağıtılan kâr payı olarak değerlendirilmesi ve dağıtılan kâr payları üzerinden % 15 kâr payı stopajı yapılması gerektiği hk.

Özelge talep formunuzda, Fransa Cumhuriyeti vatandaşı olan şirket ortağınızın sık sık yurt dışına giderek müşteri bulmak ve şirket ürünlerini pazarlamak için seyahat ettiğini belirterek, söz konusu şirket ortağınız için merkezi yurt dışında bulunan sigorta şirketine ödediğiniz hastalık ve kaza sigortası primlerinin kurum kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.   

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. maddesinde kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir. Safi kurum kazancının tespitinde Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 8. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir. Anılan maddelerde yer alan giderler, doğrudan doğruya kurumla ilgili olup kurum kazancının elde edilmesine yönelik giderlerdir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b-i) alt bendinde, tam mükellef kurumlar tarafından, tam mükellef gerçek kişilere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve gelir vergisinden muaf olanlara dağıtılan, 75. maddenin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yazılı kâr paylarından; (b-ii) alt bendinde, tam mükellef kurumlar tarafından, dar mükellef gerçek kişilere, dar mükellef kurumlara (Türkiye’de işyeri veya daimi temsilci aracılığıyla kâr payı elde edenler hariç) ve gelir ve kurumlar vergisinden muaf olan dar mükelleflere dağıtılan 75. maddenin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yazılı kâr paylarından istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben gelir vergisi kesintisi yapılması gerektiği; kârın sermayeye eklenmesinin kâr dağıtımı sayılmayacağı belirtilmiştir.

 

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre, şirketinizin ortağı adına ödenen hastalık ve kaza sigortası primleri anılan Kanunlarda belirtilen indirilecek giderler arasında yer almadığından söz konusu primlerin ortağa dağıtılan kâr payı olarak değerlendirilmesi ve dağıtılan kâr payları üzerinden % 15 kâr payı stopajı yapılması gerekmekte olup bu ödemelerin kurum kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.