Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Eğitim istisnası PDF Yazdır e-Posta
16 Temmuz 2018

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

   

Sayı

:

51421814-120[20-2017/114]-53724

16.07.2018

Konu

:

Eğitim istisnası

 
         

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda 1999 yılından beri fırın ürünleri imalatı (ekmek, pide, simit vb) faaliyetinde bulunduğunuz belirtilerek, 28.07.2017 tarihinden itibaren bu faaliyetinize ek olarak ilköğretim özel okulu işletmesi faaliyetine başladığınız ifade edilerek Gelir Vergisi Kanununun 20 nci maddesi kapsamında gelir vergisi istisnasından yararlanıp yararlanamayacağınız hakkında bilgi talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 6745 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle değişen "Kreş ve gündüz bakımevleri ile eğitim ve öğretim işletmelerinde kazanç istisnası" başlıklı 20 nci maddesinde;

 

"Özel kreş ve gündüz bakımevleri ile okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde beş vergilendirme dönemi gelir vergisinden müstesnadır. İstisna, kreş ve gündüz bakımevleri ile okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren başlar."

hükmü yer almaktadır.

Konuya ilişkin açıklamaların yapıldığı 25.11.2004 tarih ve 25651 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 254 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde;

 

"2. Kapsam

 

Eğitim ve öğretim işletmelerine tanınan kazanç istisnası, ticari kazanç mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 625 sayılı kanun kapsamında işletilen okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarından elde edilen kazançlara uygulanacaktır.

 ...
istisna kapsamında yer alan;

...

İlköğretim okulu, 1739 sayılı Kanunun 22-25 inci maddelerinde belirtilen ve 6-14 yaşlarındaki çocukların eğitim ve öğretimini sağlayan okulları, Orta öğretim okulları, 1739 sayılı Kanunun 26-30 uncu maddelerinde belirtilen ilköğretime dayalı, en az üç yıllık öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim okullarını,

...

ifade etmektedir.

3.Yararlanma Koşulları

 

3.1 Eğitim Öğretim Kazançlarına İlişkin İstisna

 

Özel eğitim ve öğretim kurumlarının istisnadan yararlanabilmeleri için 1/1/2004 tarihinden itibaren faaliyete geçmiş olmaları gereklidir. Söz konusu tarihten önce faaliyete geçmiş olan  özel okullar ile kalkınmada öncelikli yörelerde açılan özel okullarla ilgili olarak, 625 sayılı Kanunun 5228 sayılı Kanunla değiştirilmeden önceki hükmünün uygulanacaktır. ..."

açıklamalarına yer verilmiştir.

Öte yandan  295 seri numaralı Gelir Vergisi Tebliğinde;

 

"Yararlanma koşulları

MADDE 4 – (1) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının açılış izni ile faaliyet gösteren özel kreş ve gündüz bakımevlerinin istisnadan yararlanabilmeleri için 1/1/2017 tarihinden itibaren faaliyete geçmiş olmaları gerekmektedir.

(2) Mükellefler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca kendilerine verilen kurum açma izin belgesiyle, faaliyete geçtikleri vergilendirme döneminden itibaren söz konusu istisnadan yararlanabileceklerdir. Mükelleflerin, söz konusu istisnadan yararlanmak için ayrıca Maliye Bakanlığına başvurmalarına gerek bulunmamaktadır."

açıklaması yer almaktadır.

Bu hüküm ve  açıklamalar gereğince ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançların Milli Eğitim Bakanlığınca verilen kurum açma izin belgesiyle, faaliyete geçilen vergilendirme döneminden itibaren ilköğretim özel okul kazançlarınız için istisnadan yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.