Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tersane kazaları ders oldu, iş güvenliğine AB standardı geliyor PDF Yazdır e-Posta
24 Ağustos 2008

Image

Tuzla tersanelerinde peş peşe gelen ölümlü iş kazaları ders oldu. Hükümet, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevzuatı Avrupa Birliği (AB) standartlarına çıkarmak için harekete geçti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu amaçla bir kanun taslağı hazırladı. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı Taslağı, görüş alınmak üzere işçi, memur ve işveren sendikalarına ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına gönderildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, düzenlemeye sosyal taraflardan gelecek öneriler çerçevesinde son halini vereceklerini söyledi. TBMM'nin açılmasıyla birlikte de taslağı, yasalaşması için Parlamento gündemine getireceklerini açıkladı.

Yeni düzenleme, iş güvenliği tanımını genişletiyor. Daha önce sadece işçilerle sınırlı olan mevzuat, memurları ve diğer çalışanları da kapsayacak. Bakan Çelik, "İş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri halen 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde sadece sosyal sigortalar kapsamında çalışan işçiler için yürütülmektedir. Bu eksiklik. Birçok açıdan sorun oluşturmakta. Oysa devlet memurları dahil tüm çalışanlar aynı faaliyetler kapsamında değerlendirilmelidir." dedi. Çelik, AB uyum yasaları paralelindeki bu düzenlemeyi yılın son çeyreğinde yasalaştırmayı hedeflediklerini aktardı. Modern bir iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına sahip olacaklarını ifade ederken, "Böylece uygulamadaki birçok sorun ortadan kalkmış olacak. Çalışanlarımız daha sağlıklı ve güvenli iş ortamına kavuşmuş olacaklar." dedi. Faruk Çelik'in verdiği bilgiye göre, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı Taslağı'nın temel maddeleri şöyle: Kamu ve özel sektöre ait bütün işyerleri, söz konusu hükümlere uyacak. İşveren, işle ilgili her konuda çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü tutuluyor. Çalışana görev verirken, sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğu göz önüne alınacak. İş süreçlerinde çalışanın ya da temsilcilerinin görüşlerine başvurulacak. Hayati tehlike bulunan yerlere yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların girmesi engellenecek.

İşveren, işin niteliği ve çalışan sayısını dikkate alarak işyeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturacak. Acil durumlarda tahliye ve benzeri konular için ekipler oluşturulacak. Eğitim ve tatbikatlar yapılacak. İşletme sahibi, bir çalışanın 3 günden fazla iş günü kaybına sebep olan iş kazaları ile tespiti yapılarak kendisine bildirilen meslek hastalıklarını, 3 iş günü içinde işyerinin kayıtlı olduğu bölge müdürlüğüne iletecek. İşyerinde meydana gelen bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydı tutulacak. Sağlık kuruluşları da kendilerine intikal eden iş kazası veya meslek hastalığı tespiti ya da şüphesi olan vakaları, 10 gün içinde bakanlığa bildirecek.

İşveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda çalışanların veya temsilcilerinin görüşlerini alacak. Kadın, çocuk, yaşlı, özürlü, gebe veya emziren kadınlar ile diğer hassas risk gruplarına, tehlikeli işler verilemeyecek. Çalışanlar, görevi kendilerine verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yerine getirecek. 'Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi' kurulacak. İşyerleri, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç tehlike sınıfına ayrılacak. Yasa hükümlerine aykırı hareket edenlere 100 YTL'den 8 bin yeni liraya kadar değişen miktarda idari para cezası kesilecek.


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=729392&title=tersane-kazalari-ders-oldu-is-guvenligine-ab-standardi-geliyor