Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Anonim Şirketin İlk Kuruluşunda Hamiline Yazılı Pay Olabilir mi? PDF Yazdır e-Posta
14 Ekim 2018

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK)’na göre anonim şirketlerde pay senetleri, nama veya hamiline yazılı olur. Kuruluşta pay senetlerinin nama veya hamiline yazılı olacağının, pay sahiplerinin taahhüt ettiği sermaye paylarının türleri ve miktarlarının esas sözleşmede gösterilmesi zorunludur (Md. 339/1-d ve 339/1-j).

Anonim şirketlerde nama yazılı payların senede bağlanması zorunlu değilken, hamiline yazılı payların senede bağlanması belli şartların sağlanmasına bağlı olarak zorunludur. Yönetim kurulu, hamiline yazılı pay bedelinin tamamının ödenmesi tarihinden itibaren üç ay içinde pay senetlerini bastırıp pay sahiplerine dağıtır. Yönetim kurulunun hamiline yazılı pay senetlerini bastırmasına ilişkin kararı tescil ve ilan edilir, ayrıca internet sitesi kurmakla yükümlü olan şirketlerin internet sitesine konulur. Pay senedi bastırılıncaya kadar ilmühaber çıkarılabilir. İlmühaberlere kıyas yoluyla nama yazılı pay senetlerine ilişkin hükümler uygulanır (Md. 486/2).

Buna göre, kuruluşta payların bir kısmı hamiline bir kısmı nama yazılı olabilir. Ancak hamiline yazılı pay sahiplerinin ve taahhüt ettikleri sermaye paylarının türlerinin ve miktarlarının da esas sözleşmeye yazılması gerekir.

Diğer yandan, Türk Ticaret Kanunu’na ve Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’e göre, anonim şirketlerde pay defteri tutulması yasal bir zorunluluk olup, senede bağlanmamış pay ve nama yazılı pay sahipleriyle, intifa hakkı sahiplerinin ad ve soyadları ya da ticaret unvanları, adresleri ve Tebliğ’de belirtilen diğer hususlar pay defterine kaydedilir.

Buna göre, henüz bedeli ödenmediği için senede bağlanmamış hamiline yazılı payların sahiplerinin de pay defterine kaydedilmesi ve pay senedine bağlanana kadar pay defterinde takip edilmesi gerekir.

 

Henüz senede bağlanmamış hamiline yazılı payların devrinde ise nama yazılı pay senetlerinin devrine ilişkin hükümler uygulanır. Yaklaşım Dergisi