Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gayrimenkulün Tamamı Değil de Hissesi Kısmi Bölünmeye Konu Olabilir Mi? PDF Yazdır e-Posta
05 Ekim 2018

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19/3-b maddesinde kısmi bölünmeye konu edilebilecek varlıklar sınırlı olarak sayılmıştır. Taşınmazlar, iki tam yıl süreyle elde tutulan iştirak hisseleri ile üretim ve hizmet işletmeleri kısmi bölünmeye konu edilebilecek varlıklardır.

Gelir İdaresi şirketin aktifinde bulunan ve en az iki tam yıl süreyle sahip olunan iştirak hisselerinin tamamının değil de bir kısmının kısmi bölünmeye konu edilemeyeceği görüşündedir.

Peki gayrimenkuller için görüşü ne yöndedir? Şirketin sahibi olduğu gayrimenkulün tamamını değil de örneğin 1/2 hissesini kısmi bölünmeye konu etmesi mümkün müdür? Bu konuya ilişkin verilmiş olan özelgeyi aşağıda bulabilirsiniz. Bu konuda da Gelir İdaresinin görüşü gayrimenkulün tamamının değil de bir kısmının kısmi bölünmeye konu edilemeyeceği yönündedir.

İştirak hisseleri konusunda olduğu gibi gayrimenkul hissesi konusunda da Kanunda ve Tebliğde yer almayan bu sınırlamaya katılmadığımızı ifade etmek isteriz. Kısmi bölünme konusunda Kanun ile tanınmış olan vergisel avantajlar gerek özelgelerle gerekse vergi incelemelerinde benimsenen yorumlarla önemli ölçüde ortadan kaldırılmış ve bu müessesenin işlerliği sınırlandırılmıştır. Mehmet Batun YMM