Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Devralınan Kurumun Cari Yıl Zararının Mahsubu Mümkün mü? PDF Yazdır e-Posta
01 Ekim 2018

Image

Kurumlar Vergisi Kanunu’nda devralınan kurumun geçmiş yıl zararlarının mahsubu düzenlenmiş olmakla birlikte birleşmenin gerçekleştiği kıst dönemde ortaya çıkan cari yıl zararının mahsubuna ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Geçmiş yıl zararlarının mahsubuna izin veren kanun koyucunun birleşmenin gerçekleştiği cari yılda oluşan kıst dönem zararının indirimine müsaade etmemesinin haklı bir nedeni olamaz. Kaldı ki devralınan kurum birleşme yoluyla infisah ettiği için birleşmenin gerçekleştiği andan itibaren birleşme tarihine kadar olan kıst dönem onun için geçmiş bir hesap dönemi haline gelmektedir. Bu sebeple söz konusu zararı geçmiş yıl zararlarından ayrı düşünmek mümkün değildir. Dolayısıyla söz konusu kıst dönemde ortaya çıkan zararın da devralan kurum tarafından indirilebilmesi gerekir.

Nitekim, Gelir İdaresi vermiş olduğu özelgelerde devralınan şirketin devir tarihine kadar olan kıst dönem zararının da geçmiş yıl zararları için belirtilen şartlarla ve geçmiş yıl zararı olarak beyannamede gösterilmek kaydıyla cari yılın kurum kazancınızdan indirilmesinin mümkün olduğunu belirtmiştir.

Konuya ilişkin verilmiş olan özelge aşağıda yer almaktadır. Mehmet Batun