Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kadınlara süper formül; 4 yıl erken emekli olun! PDF Yazdır e-Posta
28 Ağustos 2008

Image

1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan sosyal güvenlik reform kanunu, SSK'lı (yeni kanunda 4/a'lı) kadınlara iki doğuma kadar ikişer yıl borçlanma imkanı veriyor. Borçlanma için üç tane şart var;

Borçlanmaya başvuran kadın, başvuru tarihinde SSK'lı çalışıyor olacak, Çocuğu sağ doğmuş ve yaşamış olacak,

Doğumdan sonraki iki yıl süresince SSK'lı olarak bir işyerinde çalışmamış olacak. Bu şartları yerine getiren kadınlar, iki çocuk için 4 yıla kadar borçlanma yapabilecek ve 4 yıl daha erken emekli olabilecek. Buraya kadar açıkladığım hususlar, işin herkes tarafından bilinen kısmı. İşin formül kısmı ise bundan sonra başlıyor.

Kadın memur, esnaf, çiftçi ve ev hanımı da borçlanabilir! Kanun maddesine ilk bakışta, bu doğum borçlanmasından sadece işçi statüsünde çalışan SSK'lılar yararlanacakmış gibi görünüyor. Zira aynı hak yasada memurlara, Bağ-Kur'lulara ve isteğe bağlı sigortalılara verilmemiş.

Oysa kanunu biraz daha dikkatli incelediğimizde aynı borçlanma imkanından memurların, isteğe bağlı veya zorunlu Bağ-Kur'luların (tarım Bağ-Kur dahil) ve isteğe bağlı SSK'lıların (tarım SSK dahil) da yararlanabileceğini görüyoruz. Ancak bir şartla; aşağıda açıklayacağımız formülü uygularsanız! Diyelim ki bir kamu kurumunda memur olarak çalışıyorsunuz. Memuriyete başlamadan önce iki çocuk dünyaya getirdiniz. 1 Ekim'den sonra, emekliliğinize 4 yıl kala istifa edin, bir işyerinde SSK'lı olarak bir gün de olsa çalışın ve aynı gün SGK'ya doğum borçlanması için başvurun.

Borçlanma bedelini ödeyin ve 4 yıl erken olarak hemen emekli olun. Memuriyetten önce bir çocuk dünyaya getirdiyseniz aynı formülü emekliliğinize iki yıl kala uygulayın. Diyelim ki Bağ-Kur'a isteğe bağlı veya esnaf ya da çiftçi olarak prim ödeyen bir bayansınız. Bağ-Kur sigortalısı olmadan önce ya da boşta geçen zamanlarda iki tane çocuğunuz oldu.

1 Ekim'den sonra emekliliğinize 4 yıl kala SSK'lı (4/a'lı) olarak bir işyerinde işe başlayın ve aynı gün SGK'ya doğum borçlanması için müracaat edin. Böylece 4 yıl daha erken emekli olup hemen emekli aylığı almaya başlayın. Aynı yöntemi yaştan emekli olmak isteyen (kısmi emeklilik) bayanlar da kullanabilir.

Diyelim ki SSK'ya isteğe bağlı prim ödüyorsunuz. 1 Ekim'den sonra, normal emekliliğe ya da yaştan emekliliğe 4 yıl kala bir işyerinde çalışmaya başlayın ve dilerseniz başladığınız gün SGK'ya başvurun ve doğum borçlanması yapın. Böylece 4 yıl erken emekli olarak hemen aylık almaya başlayın.

Erken emeklilikle 18.000 YTL kâra geçin!

1 Ekim - 31 Aralık 2008 tarihleri arasında 4 yıl (48 ay) için doğum borçlanması yaparsanız ödeyeceğiniz tutar (638,70 x 0,32 x 48) 9.810 YTL. SSK'dan bağlanacak en düşük aylık ise yaklaşık 580 YTL. Yani gelecek dört yılda alacağınız toplam aylık bugün için 27.840 YTL. Hemen emekli olan bayanın kazancı ise 18.030 YTL.

Konuya ilişkin örnekler...

Örnek: Selma Hanım 1.1.1954 doğumlu. Herhangi bir işyerinde çalışmamış olan Selma Hanım 1.1.1988'de SSK'ya isteğe bağlı prim ödemeye başlamış ve toplam 2200 günü var. Normalde 4 yıl daha prim ödemesi gereken Selma Hanım, 1 Ekim'den sonra bir işe girer de bir gün dahi çalışırsa aynı gün SGK'ya doğum borçlanması için başvurabilir. İki çocuğu için 4 yıl (1440 gün) borçlanma yapan Selma Hanım, 3640 günle 4 yıl daha erken emekli olabilir.

Örnek: Zehra Hanım devlet memuru olmadan önce iki çocuk dünyaya getirmiş. 1 Haziran 1970 doğumlu olan Zehra Hanım memuriyete 30 Temmuz 1996 tarihinde başlamış. Zehra Hanım doğum borçlanması yapmazsa, 53 yaşını dolduracağı 1 Haziran 2023 tarihinde emekli olacak. Ancak 1 Haziran 2019'da istifa eder ve 1 gün bile olsa özel bir işyerinde SSK'lı olarak çalışırsa doğum borçlanması hakkı kazanacak. Borçlanma yaparak ödeyen Zehra Hanım aynı gün 4 yıl daha erken emekli olabilecek.

http://www.bugun.com.tr/yazar.asp?yaziID=38007

1 Ekim'den önceki doğumlar da borçlanma kapsamında Okurlarımız, 1 Ekim'den önceki doğumların da borçlanma kapsamında olup olmadığını merak ediyorlar. Reform kanununda, ne doğum borçlanmasını düzenleyen 41. maddede, ne de kanunun herhangi bir yerinde, 1 Ekim'den önceki doğumların borçlanılamayacağı yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır. Aksine, 41. maddede, borçlanılan sürelerin sigorta başlangıcından önceki süreler olması durumunda, sigortalılık başlangıcının borçlanılan süre kadar geriye gideceği düzenlemesi yer almaktadır. Yani hangi tarihlerde doğum yapmış olursanız olun, borçlanma yapabilirsiniz.

 

SSK'lılar nasıl borçlanma yapacak?

 

SSK'lı (4/a'lı) olarak çalışan bir bayan, l Çocuğu sağ doğmuş ve yaşamış olmak,

 

Doğumdan sonraki iki yılın tamamını ya da bir kısmını çalışmaksızın ya da prim ödemeksizin geçirmiş olmak,

 

Başvuru tarihinde SSK'lı olarak çalışıyor olmak, şartlarını yerine getirmişse 1 Ekim'den sonra doğum borçlanması yapabilecek. SSK'ya isteğe bağlı prim ödeyen bir bayan da Sadettin ORHAN formülünü uygularsa (1 Ekim'den sonra bir gün de olsa işe girer ve aynı gün SGK'ya başvurursa) yukarıdaki şartları taşıması durumunda doğum borçlanması yapabilecek.

 

Örnek: 01.06.1989 tarihinde SSK'lı olarak çalışmaya başlamış olan Neriman Hanım'ın 4200 gün primi bulunmaktadır. 1966 doğumlu olan Neriman Hanım normalde 5375 günü tamamladıktan sonra 46 yaşını doldurduğu 2012 yılında emekli olacak. Ancak Neriman Hanım 1985 ve 1987 yıllarında yaptığı doğumlardan 1275 günü borçlanır da öderse bu durumda yaş haddi de 42'ye düşecek ve hemen emekli olabilecek.

 

Bağ-Kur'lular nasıl borçlanma yapacak?

 

Reform kanununda sadece SSK'lılara tanınan doğum borçlanmasından kadın Bağ-Kur'lular da (isteğe bağlı ve tarım Bağ-Kur dahil) faydalanabilecek. Ancak bunların da Sadettin ORHAN formülünü uygulamaları gerekiyor. Bu durumda onlar da 2 veya 4 yıl erken emekli olabilecekler.

 

Örnek: 01.01.1992 tarihinde Bağ-Kur'a giriş yapan Necmiye Hanım bugüne kadar aralıksız prim ödemiştir. 1964 doğumlu olan Necmiye Hanım normalde 48 yaşını doldurduğu 2012 yılında emekli olacak. 1986 ve 1989 yıllarında iki çocuk dünyaya getiren Necmiye Hanım 1 Ekim'den sonra SSK'lı olarak bir gün çalışır ve aynı gün doğum borçlanması için müracaat ederse, hemen emekli olabilecek.

 

Memurlar nasıl borçlanma yapacak?

 

SSK'lı ve Bağ-Kur'lular için son derece cazip olan doğum borçlanması, kadın memurlar için aynı ölçüde cazip olmayabilir. Zira emekliliğini 4 yıl erkene çekmek için 9.800 YTL ödeme yapması gereken memur, diğer taraftan erken emeklilikle daha düşük bir aylık almaya başlayacaktır. Ancak kadın memurların da, böyle bir imkandan faydalanma haklarının olduğunu bilmeleri gerekir. Hele hele Emekli Sandığı'na isteğe bağlı kesenek ödemekte olan kadın memurlar için formülümüz önemli bir fırsat sunmaktadır. Doğum borçlanması için kadın memurların;

 

Bir veya iki çocuğunun memuriyete başlamadan önce doğmuş olması,

 

Emekliliğe iki veya dört yıl kala istifa etmesi, Bir gün de olsa SSK'lı olarak bir işte çalışması ve SGK'ya müracaat etmesi gerekmektedir. Göreve başlamadan önce doğan çocukları için doğum borçlanması yapan kadın memur SSK'lı olarak değil yine memur olarak emekli olacaktır. Zira yaptığı borçlanma son 7 yıla değil, çalışma hayatının ilk yıllarına sayılacaktır.

 

Örnek: Zehra Hanım devlet memuru olmadan önce iki çocuk dünyaya getirmiş. 1 Haziran 1970 doğumlu olan Zehra Hanım memuriyete 30 Temmuz 1996 tarihinde başlamış. Zehra Hanım normalde, 53 yaşını dolduracağı 1 Haziran 2023 tarihinde emekli olacak. Ancak 1 Haziran 2019'da istifa eder ve 1 gün bile olsa SSK'lı olarak çalışırsa doğum borçlanması hakkı kazanacak. Borçlanma yaparak ödeyen Zehra Hanım aynı gün 4 yıl daha erken emekli olabilecek.