Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Otomatik Tescil Edilen İnşaat İşyerlerinde Asgari İşçilik Araştırması PDF Yazdır e-Posta
24 Haziran 2018

Yapı ruhsatına istinaden otomatik tescil edilen özel nitelikteki inşaat işlerine münhasır SGK’ ya ilişiksizlik belgesi için müracaat yapılmadan yapı kullanma izin belgesi alınabilme imkânı getirildi.

10/3/2018 tarihli ve 30356 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 7099 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 18 inci ve 19 uncu maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 11 inci ve 100 üncü maddelerinde yapılan değişikliklerle,

Otomatik tescil edilen özel nitelikteki inşaat işyerleri için iskân ruhsatı alınması sürecinde daha da kolaylık sağlanmıştır.

Buna göre:

• Kuruma verilen yetki doğrultusunda yalnızca yapı ruhsatına istinaden otomatik işyeri tescili yapılması imkânı getirilmiş ve uygulama ile ilgili hususlar SGK’ nın 2018/11 sayılı “Otomatik İşyeri Tescili” konulu genelgesinde belirtilmişti.

• Diğer yandan, SGK’nın 2018/3 sayılı genelgesinde de iskân izni alabilmek için gerekli olan ilişiksizlik belgesinin de elektronik ortamda alınabileceği açıklanmıştı.

• 2018/18 sayılı SGK Genelgesi ile de yapı ruhsatına istinaden otomatik tescil edilen özel nitelikteki inşaat işlerinden dolayı SGK’ ya ilişiksizlik belgesi müracaatı yapmadan ve bu belgeyi temin etmeden yapı kullanma izin belgesi alınabilme kolaylığı sağlanmıştır.

Yapı kullanma izin belgesi için yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.

1)SGK’ ya değil ruhsat vermeye yetkili merciye müracaat edilecektir.

2)Yetkili merci SGK’ ya asgari işçilik tespiti için yapılan araştırma işleminde gerekli olan bilgileri elektronik ortamda online olarak SGK’ ya iletecektir.

3)Online iletilen bilgiler doğrultusunda ilgili SGK ünitesi asgari işçilik araştırma işlemini tamamlayacaktır

4)Asgari işçilik araştırma işlemi tamamlanan işyerlerine ilişkin ilişiksizlik belgesi elektronik ortamda oluşturulup ruhsat vermeye yetkili merciye yine elektronik ortamda online olarak gönderilecektir.

Otomatik işyeri tescili yapılmayan manuel tescil edilmiş özel nitelikteki inşaat işyerleri ile ilgili ilişiksizlik belgesi düzenleme süreçleri önceden olduğu gibi ve 2011/13 sayılı Genelgede belirtildiği şekilde yürütülmeye devam edilecektir.

Dolayısıyla, otomatik olarak tescil edilen özel nitelikteki inşaat işyerleri ile ilgili bundan sonra yeterli asgari işçilik bildiriminde de bulunulmuş olması halinde SGK ’ya gidilmeden sadece ruhsat vermeye yetkili mercilere gidilmek suretiyle yapı kullanma izin belgesi (oturma/iskân ruhsatı) alınması imkânı sağlanarak işverenlere kolaylık sağlanmıştır.

Söz konusu SGK Genelgelerine aşağıdaki bağlantılar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

2018/18 sayılı SGK Genelgesi: Otomatik Tescil Edilen İnşaat İşyerlerinde Araştırma İşlemi