Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Pay Alım Teklifi Tebliği’nde Değişiklik Yapıldı PDF Yazdır e-Posta
06 Haziran 2018

Pay Alım Teklifi Tebliği’nde (II-26.1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (II-26.1.b) (“Tebliğ”) 5 Haziran 2018 tarih ve 30442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile Pay Alım Teklifi Tebliği’nde yer alan pay alım teklifinde bulunma zorunluluğuna getirilen muafiyet hallerini düzenleyen 18’inci madde (Pay Alım Teklifinde Bulunma Zorunluluğundan Muafiyet) değişikliğe uğradı. 

Yapılan değişiklikle, madde hükmüne aşağıdaki iki durum daha eklenerek, bu haller için pay alım teklifinde bulunma zorunluluğundan muafiyet getirildi. Böylece Sermaye Piyasası Kurulu, diğerlerinin yanı sıra yeni eklenen bu hallerin varlığı halinde, başvuru üzerine, pay alım teklifinde bulunma zorunluluğuna muafiyet verebilecektir. Yeni eklenen bu iki durum:

  • Banka kredilerinin geri ödenmemesi durumunda bankaya kredinin teminatı olarak verilmiş payların 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47’nci maddesinin (Sermaye Piyasası Araçlarını Konu Alan Teminat Sözleşmeleri) dördüncü fıkrası uyarınca bankanın mülkiyetine geçmesi, bu payların bankanın da kurucu olduğu özel amaçlı işletmeye devredilmesi ile bu payların mülkiyetinin bankaya veya özel amaçlı işletmeye geçmesinden sonra üçüncü kişilerce bankadan veya özel amaçlı işletmeden satın alınması ve
  • Pay sahipliğinin niteliğini belirleyen bir mevzuat hükmünün yerine getirilmesi amacıyla payların devredilmesidir.

Ayrıca, yapılan değişiklikle tanımlar maddesine ekleme yapıldı ve tebliğde sözü geçen bankaların 19.10.2005 tarih ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda tanımlanan bankaları ve özel amaçlı işletmelerin de Türkiye Muhasebe Standartlarında tanımlanan özel amaçlı işletmeleri ifade ettiği ortaya konuldu.

 

 

5 Haziran 2018 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 30442

TEBLİĞ

Sermaye Piyasası Kurulundan:

PAY ALIM TEKLİFİ TEBLİĞİ (II-26.1)’NDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

( II-26.1.b)

MADDE 1 – 23/1/2014 tarihli ve 28891 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Pay Alım Teklifi Tebliği (II-26.1)’nin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına (o) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (ö) ve (p) bentleri eklenmiştir.

“ö) Banka: 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununda tanımlanan bankaları,

p) Özel amaçlı işletmeler: Türkiye Muhasebe Standartlarında tanımlanan özel amaçlı işletmeleri,”

MADDE 2 – Aynı Tebliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasına (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (e) ve (f) bentleri eklenmiştir.

“e) Banka kredilerinin geri ödenmemesi durumunda bankaya kredinin teminatı olarak verilmiş payların Kanunun 47 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bankanın mülkiyetine geçmesi, bu payların bankanın da kurucu olduğu özel amaçlı işletmeye devredilmesi ile bu payların mülkiyetinin bankaya veya özel amaçlı işletmeye geçmesinden sonra üçüncü kişilerce bankadan veya özel amaçlı işletmeden satın alınması.

f) Pay sahipliğinin niteliğini belirleyen bir mevzuat hükmünün yerine getirilmesi amacıyla payların devredilmesi.”

MADDE 3 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

Tebliğ Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

23/1/2014

28891

Tebliğde Değişiklik Yapan Tebliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

27/2/2015

29280