Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Esnafa sıfır faizli krediye ilk müracaat 20 Ağustos'ta, tek şart imalatçı olmak PDF Yazdır e-Posta
05 Ağustos 2008

Image

Hükümetin, küçük ve orta ölçekli imalatçılara kullandıracağı sıfır faizli kredi, esnaf ve sanatkârlar tarafından sevinçle karşılandı.

Kredi başvuruları 20 Ağustos'tan itibaren 3'ü kamu, 5'i özel 8 bankaya yapılacak. Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de 5 bin üretici sanatkara verilecek kredilerden mutlu olduklarını söyledi. Ancak, "Bunun arkası da getirilmeli." dedi. Söz konusu kredilerden sadece TESK'e bağlı oda üyelerinin yararlanacağını vurgulayan Palandöken, krediden kapasite raporuna sahip üretici esnafın faydalanacağını belirtti. Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (Tosyöv) Başkanı Hilmi Develi, "Piyasaların daraldığı ve sektörün zorlandığı bir dönemde verilecek bu kredi, nakit sıkıntısı yaşayan KOBİ'lere can suyu olacak." ifadesini kullandı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, geçtiğimiz günlerde Sapanca Güral Otel'de yapılan Esnaf ve Sanatkârlar Stratejileri Arama Konferansı'nda, sıfır faizli kredi müjdesi vermişti. Esnaf ve Sanatkâr Kredisi Destek Programı, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla yürütülecek.

Bu çerçevede imalatçı esnaf ve sanatkâra, sıfır faizli ve 18 ay vadeli 25 bin YTL'ye kadar kredi kullandırılacak. İlk 6 ayı ödemesiz kredi, 3'er ay aralıklarla 18 ayda geri ödenecek. TESK Başkanı Palandöken, "Krediyi olumlu ve önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Hükümetimize ve bakanlığımıza teşekkür ediyoruz.

Ancak, bu sınırlı desteğin arkasının da gelmesini bekliyoruz." açıklamasında bulundu. Konfederasyon olarak Avrupa Birliği ile ortaklaşa yürüttükleri Kadın Girişimciliği projeleri kapsamında eğitim gören 6 bin kadının da bu imkandan faydalanmasını talep etti. Hipermarketler ile ilgili düzenlemelere de değinen Palandöken, perakende sektöründeki kuralsızlığın önüne geçilmesi ve haksız rekabetin önlenmesi konusunda alınan kararların bir an önce uygulamaya konulmasının esnaf ve sanatkarın önünü açacağını belirtti.

 

 

Tosyöv Başkanı Develi, elektrik zamlarının yanı sıra girdi maliyetlerindeki artışın imalat sektörünü büyük bir sıkıntıya düşürdüğü bir zamanda verilecek kredinin 'can suyu' olacağı görüşünde. "5 bine yakın işletmenin yararlanacağı uygulama sayesinde piyasaların nefes alacağına inanıyorum." diyen Develi, toplamda 125 milyon YTL'ye ulaşacak kredi için daha fazla bütçe ayrılmasının yerinde olacağını ifade etti. Develi, "Her şeye karşın bu çalışmanın da doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyor ve sonuna kadar destekliyoruz." diye konuştu. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (Kobider) Başkanı Nurettin Özgenç ise krediden imalatçı olmayanların da faydalandırılmasını isteyerek, "Destek programı kapsamında verilecek sıfır faizli kredi can suyu değil, pansuman tedavisi olacak. Borç sarmalındaki küçük işletmelere kısmen de olsa fayda sağlayacak." dedi.

'İmalatçı olmayan da faydalansın'

Krediden imalatçı olmayan esnafın da yararlandırılması gerektiğini dile getiren Özgenç, bunun yapılması durumunda piyasalardaki nakit darlığının azalarak çarkların dönmeye başlayacağını kaydetti. KOBİ'lerin bu tür yardımlara muhtaç olduğunu, imalatçı olan veya olmayan bütün küçük işyerlerinin son yıllarda işletme kredisi bulamayınca kredi kartlarıyla alışveriş düzeni kurduklarını anlatan Özgenç, "Daha sonra karttan kullandıkları krediyi de ödeyemediler. Büyük bir borç sarmalına girdiler. Destek programı kapsamında verilecek sıfır faizli kredi bu anlamda can suyu değil, pansuman tedavisi olacaktır. Yani borç sarmalındaki KOBİ'lere kısmen de olsa fayda sağlayacaktır." dedi. KOBİ'lerin imalat sanayiinin yüzde 99,5'ini, toplam istihdamın yüzde 65'ini, toplam katma değerin yüzde 32'sini karşıladığına da dikkat çekti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=722511&title=esnafa-sifir-faizli-krediye-ilk-muracaat-20-agustosta-tek-sart-imalatci-olmak