Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Konkordato Son Haliyle PDF Yazdır e-Posta
07 Mayıs 2018

Image

KONKORDATO NEDİR?

Bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma.

Daha önce askıya alınan “iflas erteleme” sisteminin yerine konkordato sistemi geldi. Yeni gelen sistemde firmaların iflas kararı artık en çok alacaklının insafına kalacak. 

‘İflas Ertelenme’ kişilerin kötü kullanımı nedeniyle kaldırılıyor. Artık borçlu olan firmalar borçlarını ödeyebilmek veya iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilecek. Ancak yeni getirilen sistemin iyi yanları da var kötü yanları da… İyi olan yanı firmalar artık istediği gibi iflas erteleme kararı çıkaramayacak. Kötü yanı ise borçlu olan firmanın iflas ertelemesine en çok alacaklı olduğu kişi karar verecek.

YENİ SİSTEMDE ALACAKLILAR BORÇLARINI ALABİLECEK

Alacaklı vatandaşlar içinse hem adaletli hemde güzel bir sistem olduğunu söyleyen Başkan Tanrıverdi “İflas ertelemede alacaklılar firmadan para falan talep edemiyordu. Ancak yeni getirilen sistemde borcu olan firma belirlenen süre zarfında borcunu da ödeyebilecek. Yani alacaklılar konkordato sisteminde borçlarını alabilecek. ” dedi.

FİRMANIN İFLASINA ALACAKLI KARAR VERECEK

Konkordato sisteminin iflas eden firmaya uygulanması için yüzde 75 ibaresinin bulunduğunu söyleyen Yetkililer,” Bu yüzde 75 şartı  alacaklı kişilerin borç miktarına göre seçiliyor. Bu firma için kötü bir durum. Çünkü firmanın iflas kararı bir nevi alacaklının insafına bağlı kalmış oluyor.” dediler.

BORÇLARININ  EN AZ YÜZDE 50’SİNİ ÖDEMESİ GEREKİYOR

Konkordato sisteminin birkaç çeşitten oluştuğunu söyleyen, Avukat Cenk Söbe ” Konkordatoda sistemi birkaç çeşitten oluşuyor.  Ancak temel olarak borçlu ile alacaklılar arasında yapılan yeniden yapılandırma anlaşmasıdır. Borçlu Konkordato sürecinde borçlarını ödeyebileceği durumu gösteren projesini ve ayrıntılı bilançosunu verir. Konkordato projesini inceleyen icra mahkemesi, borçlunun teklifinin gerekli şartları taşıdığı kanısına varılırsa, borçluya iki aylık bir Konkordato süresi verir. Bu süre içinde borçların en az %50 sinin ödenmesi gerekir. Bu süreçte alacaklılar toplantıya çağrılır ve alacaklılar Konkordato teklifini kabul ederse bu karar ticaret mahkemesinin onayına sunulur. Bu şekilde Konkordato süreci tamamlanmış olur.” şeklinde konuştu.

İKİ AY SINIRI

Hakimler ve Savcılar Kurulu, iflas ve konkordato konusunda uzman asliye ticaret mahkemesini, iki hafta içinde belirleyecek. Miktar veya değeri 100 bin TL'nin altında kalan ticari davalarda basit yargılama usulleri uygulanacak. Basit usuldeki dava ve işlerde bilirkişinin görev süresi iki ayla sınırlandı. Yeni model, yasa çıktıktan sonraki konkordato talepleri için uygulanacak. Şimdiye kadar görülmekte olan iflasın ertelenmesi ve konkordato talepleri için önceki hükümlerin uygulanmasına devam edilecek. 

 

https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/5-maddede-iflas-ertelemenin-yerine-gelen-konkordato-2256671/