Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kar Dağıtım Tablosunu Dağıtsak da mı Doldursak, Dağıtmasak da mı Doldursak? PDF Yazdır e-Posta
24 Nisan 2018

Kar Dağıtım Tablosunu Dağıtsak da mı Doldursak, Dağıtmasak da mı Doldursak?

Kurumlar Vergisi Beyannamesinin gündemimizde olduğu şu günlerde beyannamenin ekleri arasında yer alan kar dağıtım tablosunun doldurulmasıyla ilgili önemli bir hususu paylaşmak istiyoruz. Son günlerde bazı vergi dairelerinin mükelleflerin önceki yıllara ait Kurumlar Vergisi Beyannamelerini incelediğini ve belirlenen kriterleri sağlamasına rağmen kar dağıtım tablosunu doldurmayanlara VUK'nun 353/6. maddesine istinaden "belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar"a uyulmadığı gerekçesiyle özel usulsüzlük cezası düzenlediğini gözlemliyoruz.

5 yıllık zamanaşımı süresinde konuyla ilgili düzenlenebilecek özel usulsüzlük cezası toplamının 23.500 TL olduğu dikkate alındığında mükellefler hatırı sayılır bir ceza tutarıyla karşı karşıya kalabiliyorlar.

Öncelikle mevcut düzenlemelere göre hangi şartlarda kar dağıtım tablosunun düzenlenmesi gerektiğine bir göz atalım.

10 Seri no.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne göre aktif toplamı veya net satışları toplamı belirli bir tutarı aşan mükellefler ek mali tabloları düzenlemek zorundadırlar. Ancak bu mükelleflerin kurumlar vergisi beyannamesine söz konusu tablolardan sadece kar dağıtım tablosunu eklemeleri yeterlidir.

2017 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde, 2017 yılı aktif toplamı 16.727.800 TL'yi veya net satışları toplamı 37.172.600 TL'yi aşan mükelleflerin kar dağıtım tablolarını beyanname ekinde doldurmaları gerekiyor.

Yükümlülüğünü yerine getirmeyen mükelleflere ise vergi daireleri tarafından özel usulsüzlük cezası düzenlenebiliyor.

Sorumlu Vergicilik Bakışıyla…

1 No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde kar dağıtım tablosu "İşletmenin dönem karının dağıtım biçimini gösteren tablodur" şeklinde tanımlanmıştır.

Peki, işletme ilgili yılda kar dağıtmadıysa kar dağıtım tablosu düzenlenmesine gerek var mıdır?

Dağıtılmayan karın tablosu da olamayacağından söz konusu tablonun doldurulmasına gerek olmaması gerektiği kanaatindeyiz. Ancak mevcut düzenlemede karın dağıtılması kriterine yer verilmediğinden, kriter olarak sadece belirlenen hadler esas alındığından konuyla ilgili bir düzenleme yapılması yerinde olacaktır.

Diğer taraftan konuyu Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) ceza hükümleri açısından değerlendirdiğimizde, söz konusu cezanın VUK'nun 353/6. maddesine göre özel usulsüzlük cezası (2017 yılı için 5.000 TL) olarak değil; aynı Kanun'un 352/7. maddesine istinaden II. derece usulsüzlük cezası (2017 yılı için 70 TL) olarak düzenlenmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Zira VUK'nun 352/7. maddesine göre; "Vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamış olması" II. derece usulsüzlük cezası gerektirmektedir. Dağıtılmayan kar için muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslara uyulmama durumu olamaz. Bu fiil ancak kurumlar vergisi beyannamesinin usulüne uygun doldurulmamasıyla ilgili olabilir.

Bildiğimiz kadarıyla konu mükellefler tarafından henüz yargıya taşınmamış olsa da bazı mükelleflerin bu cezayı dava konusu yapılabileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca geçmiş yıllar için özel usulsüzlük cezası kesilemeyeceğine dair mahkeme kararları olmasının mükellefleri bu konuda cesaretlendirdiği söylenebilir. Altan Çalışaneller https://www.kpmgvergi.com