Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
7103 Sayılı Yeni Torba Kanun İle İşsizlik Sigortası Ve Sosyal Sigortalar Kanunlarında Öngörülen Düzenlemeler PDF Yazdır e-Posta
27 Mart 2018

Image

7103 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun 21.03.2018 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiştir. İlgili kanun Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

7103 sayılı kanunda İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunlarında yapılan düzenlemeler aşağıda belirtilmiştir.

YENİ SİGORTA PRİM DESTEĞİ

  • 4447 sayılı Kanuna eklenen geçici 19. madde ile; istihdamın arttırılması amacıyla ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine yönelik prim desteği sağlanmaktadır.

Buna Göre;

  • İŞKUR’a- kayıtlı işsizler arasından 01.01.2018 – 31.12.2020 tarihleri arasından işe alınanların; işe girdiği aydan önceki üç aylık sürede 10 günden fazla 4 (a) ve (c) kapsamında çalışmamış olmaları ve isteğe bağlı sigortalı hariç 4 (b) kapsamında sigortalı olmamaları, işyerinin bir önceki takvim yılındaki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınması kaydıyla;
  • İşyerinin imalat veya bilişim sektöründe faaliyet göstermesi halinde günlük brüt asgari ücretin (2018 yılı için günlük net 67,65 TL) sigortalının çalıştığı gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı,
  • İşyerinin diğer sektörlerde faaliyet göstermesi halinde, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan (2018 yılı için günlük net 25,37 TL) sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında,

her ay bu işverenlerin ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverenlere prim desteği sağlanacaktır.

  • İşyerlerinin aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içerisinde verilmemesi, primlerin yasal süresinde ödenmemesi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması durumlarında bu maddede belirtilen destekten yararlandırılmayacaktır. Ancak prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 6183 sayılı Kanuna göre tecil ettiren ve taksitlendiren veya ilgili diğer kanunlar uyarınca yapılandıran işverenler bu taksitlendirme veya yapılandırma devam ettiği sürece belirtilen teşvikten yararlanacaktır.
  • Destekten yararlanılmış olan sigortalının destek süresini tamamlamadan işten ayrılıp yeniden işe başlaması halinde, söz konusu sigortalıdan dolayı kalan süre kadar bu destekten yararlanmaya devam eder.
  • Sağlanan teşvikten yararlanmakta olan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda, aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanamaz.

Sağlanacak prim desteği 2020 yılı Aralık ayı aşılmamak üzere, destek kapsamına giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacaktır.

Bilişim sektöründe destekten yararlanacak işyerlerini Bakanlar Kurulu belirleyecektir.

01.01.2018 – 31.12.2018 tarihleri arasında yeni tescil edilen işyerleri ve daha önce tescil edildiği halde sigortalı çalıştırılmaması nedeniyle aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar prim hizmet beyannamesi vermeyen işyerleri, 01.01.2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aydan itibaren bu destekten yararlandırılır.

  • 4447 sayılı Kanuna eklenen geçici 20. madde ile; imalat sektöründe faaliyet gösteren küçük işletmelere yönelik prim desteği sağlanmaktadır.

Buna Göre;

  • 2017 yılında sigortalı sayısı ortalaması 1 ile 3 olan, imalat sektöründe faaliyet gösteren
  • Bu sektörde ustalık belgesi sahibi olunan özel sektöre ait işyerlerince 18-25 yaş arasındaki sigortalılardan ve İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından olmak kaydıyla
  • 01.01.2018 tarihinden itibaren işe alınanlardan işe girdiği aydan önceki üç aylık sürede 10 günden fazla 4 (a) ve (c) kapsamında çalışmamış olmaları ve isteğe bağlı sigortalı hariç 4 (b) kapsamında sigortalı olmamaları,
  • İşyerinin 2017 yılındaki sigortalı sayısına ilave olmaları kaydıyla,

İşe alındıkları tarihten 2018 Aralık ayına kadar geçerli olmak üzere destek kapsamına giren sigortalılar için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı işverenlerin ödeyecekleri primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanacaktır. Sağlanacak destek en fazla iki sigortalı için geçerli olacaktır.

Ayrıca prim desteğiyle birlikte 2018 yılı Aralık ayına kadar geçerli olmak üzere; sigortalının destek sağlanan aya ilişkin prim ödeme gün sayısının 53,44 TL ile çarpılması sonucu bulunacak tutar, ücret desteği olarak SGK tarafından İşverene ödenecek ve destek tutarı Fondan karşılanacaktır. Sağlanacak prim ve ücret desteği sigortalının işe alındığı ayı takip eden ilk aydan başlamak üzere her ikinci ay için uygulanacaktır.

İşe giriş tarihi itibarıyla sigortalının, işverenin birinci derece kan veya kayın hısmı ya da eşi olması durumunda söz konusu sigortalıdan dolayı destekten yararlanamayacaktır. Sigortalının işe giriş tarihinden sonra işverenle arasında oluşan hısımlık veya evlilik durumları destekten yararlanmayı etkilemez.

İşyerlerinin aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içerisinde verilmemesi, primlerin yasal süresinde ödenmemesi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması durumlarında bu maddede belirtilen destekten yararlandırılmayacaktır. Ancak prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 6183 sayılı Kanuna göre tecil ettiren ve taksitlendiren veya ilgili diğer kanunlar uyarınca yapılandıran işverenler bu taksitlendirme veya yapılandırma devam ettiği sürece belirtilen teşvikten yararlanmaya devam eder

2018 yılında tescil edilen işyerleri ile daha önce tescil edildiği halde 2017 yılında aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeyen ve 2018 yılında ilk defa sigortalı bildiriminde bulunan işyerleri bu maddede yer alan destekten yararlanamaz.

Sağlanan teşvikten yararlanmakta olan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda, aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanamaz. Ancak bu destekten yararlanılmayan ayda destek kapsamına giren sigortalıdan dolayı, 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinde belirtilen 5 puanlık ve 6 puanlık prim indiriminden yararlanılabilir.

YENİ GELİR VERGİSİ TEŞVİKİ

  • 4447 sayılı Kanuna eklenen geçici 21. madde ile istihdamın arttırılması amacıyla ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine yönelik gelir vergisi stopajı ve damga vergisi desteği sağlanmaktadır.

Buna göre;

Yukarıda belirtilen prim desteklerinden faydalanan sigortalıların ücretlerinin, ilgili yılda uygulanan asgarî ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgarî geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.

Yapılan ücret ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtlara ait damga vergisinin aylık brüt asgari ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden kısmı beyan edilmez ve ödenmez.

Sağlanacak prim desteği 2020 yılı Aralık ayı aşılmamak üzere, destek kapsamına giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacaktır. Ancak bu süre 18 yaşından büyük kadın, 18 -25 arası erkek sigortalılar ile Kuruma engelli olarak kayıtlı sigortalılar için 18 ay olarak uygulanması öngörülmüştür.

Teşvikten yararlanılmış olan sigortalının teşvik süresini tamamlamadan işten ayrılıp yeniden işe başlaması halinde, söz konusu sigortalıdan dolayı kalan süre kadar bu teşvikten yararlanılabilir. Bu madde kapsamında gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlananlar, diğer kanunlarda yer alan benzer nitelikli gelir vergisi stopajı teşviklerinden yararlanamaz.

01.01.2018 – 31.12.2018 tarihleri arasında yeni tescil edilen işyerleri ve daha önce tescil edildiği halde sigortalı çalıştırılmaması nedeniyle aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar prim hizmet beyannamesi vermeyen işyerleri, 01.01.2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aydan itibaren vergi teşvikinden yararlandırılır.

YENİ ASGARİ ÜCRET DETSEĞİ

  • 5510 sayılı Kanuna eklenen Geçici 75. madde ile istihdamın korunması amacıyla özel sektör işverenlerine asgari ücret desteği sağlanmaktadır.

Buna Göre:

  • 2017 yılının aynı ayına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı Bakanlar Kurulunca belirlenen tutar ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2018 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
  • 2018 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

2018 yılı Ocak ila Eylül ayları/dönemleri için Bakanlar Kurulunca tespit edilen günlük tutar ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecektir. Bakanlar Kurulunca belirlenecek prime esas günlük kazanç 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri uyarınca toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenlerine ait işyerleri için ayrıca tespit edilecektir.

TEŞVİK VE DESTEKLERDEN GERİYE YÖNELİK YARARLANABİLME

  • 5510 sayılı Kanuna eklenen Ek 16. madde ile işverenlerin yararlanamadıkları teşvik ve desteklerden geçmişe yönelik yararlanılmaması ve değiştirilmemesi sağlanmaktadır.

Buna Göre:

Vakıflar tarafından kurulu yükseköğretim kurumları, okul aile birlikleri ve özel sektör işyeri 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 5746 Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun, 5225 Kültür Yatırımları ve Girişimleri Teşvik Kanunu ve kanunlarda yer alan prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanır.

Vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumları ve okul aile birlikleri, bu maddenin yürürlük tarihinden önceki dönemlere ilişkin olmak üzere ilgili kanunlarla sağlanan prim teşvik, destek ve indirimlerinden geriye yönelik olarak yararlanamaz ve yararlanılmış olan söz konusu teşvik, destek ve indirimler değiştirilemez.

  • 5510 sayılı Kanuna eklenen Ek 17. madde ile özel sektör işyerlerinin gerekli koşulları sağladıkları halde yararlanmamış oldukları teşvik ve desteklerden geriye yönelik yararlanabilmeleri sağlanmaktadır.

Buna Göre;

5510 sayılı kanun ve diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanılmadığı dönemlerde tüm koşulları sağlamış olması ve yararlanılmayan dönemi takip eden altı ay içerisinde Kuruma müracaat edilmesi şartıyla başvuru tarihinden geriye yönelik en fazla altı aya ilişkin yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilir veya başka bir teşvik, destek ve indirim ile değiştirilebilecektir.

Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemlere ilişkin olmak üzere prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış işverenler ile prim teşviki, destek ve indirimlerin değiştirilmesine yönelik talepte bulunan işverenler tarafından maddenin yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren bir ay içinde Kuruma başvurulması halinde yararlanılmamış olanlardan prim teşvik, destek ve indirimlerden yararlanılabilecek veya değiştirilebilecektir.

Talepte bulunan işverenlere iade edilecek tutar, maddenin yürürlük tarihinden önce başvuranlar için yürürlük tarihini takip eden aybaşından, sonra talepte bulunanlar ise talep tarihini takip eden aybaşından itibaren kanuni faizi hesaplanarak üç yıl içinde ödenecektir. Borcu olmayan işverenlere ise altı ayda bir eşit taksitlerle iade yapılacaktır.

Görülmekte olan davalar ise başvuru şartı aranmaksızın, yapılan idari başvuru tarihinden itibaren kanuni faizi ile birlikte hesaplanacak tutar yine üç yıl içinde mahsup veya iade edilecektir. Mahkemelerce maddenin yürürlük tarihinden önce açılmış davalarda, davanın konusuz kalmasına, yargılama giderlerinin idare üzerinde bırakılmasına ve vekalet ücretini dörtte birine hükmedilmesine karar verilecektir. Ersin Nazalı, Çağdaş Güren http://www.vergiajandasi.com