Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırım Teşvik Değişiklikleri PDF Yazdır e-Posta
23 Şubat 2018

Image

22 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2018/11297 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararla, bölgesel nitelikteki entegrasyon yatırımlarında entegrasyonu oluşturan ve farklı bölgelerde gerçekleştirilecek yatırımların, ayrı teşvik belgesi düzenlenmesi şartıyla, bulunduğu bölgenin desteklerinden yararlanmasına olanak sağlanmıştır.

22.02.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2018/11297 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının EK-2B sayılı “İllerin Bölgesel Desteklerden Yararlanabilecek Sektörlerine İlişkin Sektör Numaraları” başlıklı tablosunun 11 no.lu dipnotu değiştirilmiştir.

Değişiklik öncesinde, birden fazla bölgede yapılacak bölgesel yatırımlar, görece daha fazla gelişmiş, dolayısıyla daha az teşvik oranlarının uygulandığı bölge desteklerinden yararlandırılırken, yapılan değişiklikle, bölgesel nitelikli entegrasyon yatırımlarında, entegrasyonu oluşturan ve farklı bölgelerde geçekleştirilecek yatırımların, ayrı belge düzenlenerek, bulunduğu bölgenin desteklerinden yararlanmasına olanak sağlanmıştır.

Değişiklik öncesi ve sonrası metinler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Eski Düzenleme

Yeni Düzenleme

11 no.lu dipnot

11- Birden fazla bölgede gerçekleştirilecek bölgesel yatırımlar, görece daha fazla gelişmiş bölgenin desteklerinden yararlanır.

11 no.lu dipnot

11- Birden fazla bölgede gerçekleştirilecek bölgesel yatırımlar, görece daha fazla gelişmiş bölgenin desteklerinden yararlanır. Ancak, bölgesel nitelikteki entegrasyon yatırımlarında entegrasyonu oluşturan ve farklı bölgelerde gerçekleştirilecek yatırımlar, ayrı teşvik belgesi düzenlenmesi kaydıyla bulunduğu bölgenin desteklerinden yararlanır.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğde entegrasyon, mal ve hizmet üreten tesislerin mevcut üretim hatlarında elde edilen nihai ürüne bütünleyici nitelikte ara malı verecek ve/veya üretilmekte olan nihai ürünü ara malı olarak kullanabilecek şekilde, mevcut tesise ileri ve/veya geriye doğru entegre olan, yatırımın konusu ve projenin özelliği dikkate alınarak kaideten aynı il sınırları içinde veya aynı yerde ve aynı tesis bünyesinde olan yatırımlar olarak tanımlanmıştır. Bu tanıma göre entegrasyon yatırımı kural olarak aynı il sınırları içinde dolayısıyla aynı bölgede olan yatırımlardır. Ancak yapılan değişiklikten sonra, bu kuralın istisnası olarak tanım kapsamına giren bazı yatırımların entegre yatırım olarak birden fazla teşvik belgesine bağlanabileceği görülmektedir. Böylece, bazı entegre yatırımların bir kısmının, daha fazla teşvik edilebileceği görülmektedir.

İlgili Karara aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Bakanlar Kurulu Kararı ve eki Karar (17.01.2018 tarih ve 2018/11297 sayılı)