Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kati ihracata yönelik olarak işçilik işlemi amacıyla serbest bölgeye geçiçi olarak gönderilen mallara ilişkin olarak gümrük müdürlüğüne verilecek beyannamelerin damga vergisine tabi olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
10 Kasım 2017

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Kdv ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı : 66813766-155[Ek-2-2016/54]-121038                                                                                    10.11.2017

Konu : Kati ihracata yönelik olarak işçilik işlemi amacıyla serbest bölgeye geçiçi olarak gönderilen mallara ilişkin olarak gümrük müdürlüğüne verilecek beyannamelerin damga vergisine tabi olup olmadığı hk.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin tetkikinden, firmanızın jant üretimi yaptığı ve bu üretilen jantları otomobil üreticisi firmalara ihraç ettiği, söz konusu jantların ihraç edilmeden önce ileri işçilik (ısıl işlem) görmesi için Ege Serbest Bölgesine geçici olarak gönderildiği ve işçilik işlemlerinin tamamlanmasından sonra firmanıza geri geldiği, sonrasında da bu jantların ihraç edildiği belirtilerek, bahsi geçen jantların ileri işçilik görmesi için Ege Serbest Bölgesine gönderilmesi esnasında ilgili gümrük müdürlüğüne verilen beyannamelerin 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun ek 2 nci maddesi kapsamında damga vergisinden istisna tutulup tutulmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanun'a ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; bu Kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade ettiği; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 2/c fıkrasında, gümrük idarelerine verilen beyannamelerin maktu damga vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 6728 sayılı kanunun 27 nci maddesiyle değişik Ek 2 nci maddesinde:

"1. İhracat ve ihracata ilişkin olduğunun tevsiki kaydıyla aşağıda sayılan işlemler nedeniyle düzenlenen kâğıtlar (gümrük idarelerine verilen beyannameler dâhil) damga vergisinden müstesnadır.

  1. İhracat karşılığı yapılacak ödemeler (ihracatın finansmanında kullanıldığının tevsiki kaydıyla prefinansman, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu çerçevesinde yapılan ödemelere ilişkin taahhütnameler ile temliknameler ve Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları ile genel bütçeli idarelere olan borçların mahsubu dâhil).
  1. İhracattan doğan alacağın ihracatçı tarafından temliki.
  1. İhracat bağlantıları için düzenlenecek anlaşmalar.

ç) Transit ticarete konu malın satın alınması ve satılması.

  1. Tedarik edildikleri şekliyle ihraç edilmek üzere mal alımı.
  1. 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 131 inci maddesine istinaden ithalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithalat rejimine tabi ambalaj malzemesi ithali ile kati ihraç edilen mallara ait ambalaj malzemesinin geçici ihracı ve ithali.
  1. Dahilde işleme izni kapsamında iznin geçerli olduğu süre içerisinde yapılan ithalat.
  1. Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında belgenin geçerli olduğu süre içerisinde yapılan ithalat veya yurt içi alımlar.

ğ) Gerçekleştirilen mamul ürün ihracatı karşılığı olarak bu ürünlerin üretiminde kullanılan girdilerin Toprak Mahsulleri Ofisinden veya Şeker Kurumunca tespit edilen şeker fabrikalarından alımı. ..."

hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasında ihracat ve ihracata ilişkin işlemler sayılmış olup, söz konusu fıkrada daha sonra ihraç edilecek ürünlerin işçilik amacıyla serbest bölgeye gönderilmesinin bu işlemler kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, firmanızca üretilen jantların ileri işçilik görmesi için Ege Serbest Bölgesine geçici olarak gönderilmesi esnasında ilgili gümrük müdürlüğüne tarafınızca verilen beyannamelerin maktu damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.