Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Denetim sistemi değişti; Maliye esnafın kapısını her ay çalacak PDF Yazdır e-Posta
31 Temmuz 2008

Image

Kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele amacıyla yeni denetim sistemine geçiliyor. Kredi kartı ile yapılan harcamaları daha sıkı kontrol etmeyi planlayan Maliye Bakanlığı, çapraz denetim yapacak.

Beyan edilen satışlarla kredi kartı bilgileri aylık olarak kontrol edecek. Esnafın satışlarının bilgisi üç aylık veya yıllık yerine aylık mercek altına alınırken, gerçek beyanda bulunmayanlara ceza kesilecek.

 

Veri tabanında kredi kartı bilgilerinin çapraz kontrol edilme imkânı bulunduğunu belirten Bakanlık yetkilileri, öncelikli olarak büyük tutarlı satışların inceleneceğini açıkladı. Ayrıca incelemelerde kredi kartıyla düşük faizli para satışı konusu da gündeme gelecek. Vergi usulsüzlüğü yapılıp yapılmadığı tespit edilecek. Kredi kartıyla yapılan satışlara karşı geçen hafta bir açıklama yapan Gelir İdaresi Başkanlığı, bankalardan alınan bilgilerle mükellefin beyanlarını bundan sonra aylık olarak karşılaştıracaklarını kaydetti.

 

Bankalardan alınan bilgiye göre; kredi kartı ile POS cihazından yapılan satış tutarları mükellefin beyanları ile karşılaştırılıyor. Banka herhangi bir ticari müşterisinin aylık ne kadar satış yaptığını günlük olarak derleyip Gelir İdaresi Başkanlığı'na veriyor. Eğer uyumsuzluk varsa ayrıca denetim yapılıyor. 2007 yılı bütçesinde 173,8 milyar yeni lira olarak öngörülen vergi gelirleri toplamı geçen yıl sonunda hedefin gerisinde kalarak 171 milyar Yeni Türk Lirası civarında gerçekleşmişti.

 

Mayıs 2008 itibarıyla Türkiye'de 1 milyon 564 bin POS cihazı (kredi kartlarının okutulduğu makine) bulunuyor. Bu cihazların ortalama maliyeti 250 dolar. Toplam maliyet ise yaklaşık 380 milyon doları buluyor. Toplam kredi kartı sayısı da 39 milyon 622 bin. 2007 yılında POS makinesi kullananlara ilişkin 718 bin 304 işyerinin kimlik bilgisi kaydı bulunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın denetimlerinde bazı mükelleflerin kredi kartlarını mal ve hizmet alışverişi dışındaki amaçlar için de kullandığı tespit edildi. İdare, yalnızca mal ve hizmet alışverişi yapılması maksadıyla verilen POS cihazlarının, bu amaç dışında kullanıldığının tespit edilmesi halinde uygunsuz işlem yapanların vergi ve cezalardan dolayı ekonomik sıkıntılara düşeceği uyarısında bulundu.

 

Nakit çekimi yapılan POS'lar iptal edilecek

Kredi kartı işlemlerinde suistimallerin önüne geçmek için bankacılık otoritesi de harekete geçti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), POS cihazı kullanılan işletmelerde kredi kartı kullanımını yeniden düzenledi. Hazırlanan tebliğe göre bankalar dolandırıcılık, hile gibi her türlü suistimalin önüne geçmek için önleyici tedbir alacak. Bu durumu hem bireysel hem de kurumsal müşterisinin hesap hareketlerindeki günlük ani artışları izleyerek tespit edecek. Özellikle bakkal, market, akaryakıt istasyonu, büfe, mağaza gibi işletmelerde alışveriş yapmadan nakit para çekilmesini önlemek için ek tedbir alacak. Gerektiğinde üye işyerinin POS cihazını iptal etme yoluna gidecek.

 

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=720999&title=denetim-sistemi-degisti-maliye-esnafin-kapisini-her-ay-calacak