Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest bölgelerin sürekli değişen kanunları yabancıyı rahatsız ediyor PDF Yazdır e-Posta
26 Temmuz 2008

Image

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen "Serbest Bölgeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ndeki gelir vergisi muafiyetinin yüzde 85 ihracat şartına bağlanması, serbest bölgelerde çalışan firmaları memnun etmedi.

İhracat barajını aşamayan şirketlerin yanı sıra, yasayla birlikte vergiden muaf olacak firmalar bile, istikrarın korunmadığı gerekçesiyle durumdan rahatsız.

2004'den bu yana serbest bölgelerle ilgili değişen kanunların özellikle yabancı yatırımcıyı tedirgin ettiğini vurgulayan serbest bölge yatırımcıları, yabancının Türkiye'de kalmak istemediğini belirtti.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, tasarının, İzmir Menemen Deri Serbest Bölgesi'ndeki firmaları zor duruma düşüreceğini kaydetti. Galiko, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve milletvekilleriyle görüştüklerini belirterek, bakanların da kendileriyle aynı fikirde olduğunu söyledi. Konunun Maliye Bakanlığı'na takıldığını anlatan Galiko, "Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüşeceğiz. İzmir'den 250-300 milyon dolar deri ürünleri ihracatı yapılıyor. Firmaların hammadde alabilecekleri tek yer Menemen Deri Serbest Bölgesi. Yasal düzenlemede bu hassasiyetin dikkate alınmasını istiyoruz" dedi.
 
 
Amaç vergi muafiyeti değil istikrar
Ege Serbest Bölgesi İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bilgen Salih Narlı ise, 2004'ten bu yana serbest bölgelerle ilgili değişen kanunların yabancı yatırımcıyı tedirgin ettiğini belirtti. Narlı, "Örneğin, Türkiye Direktörü olduğum İngiltere merkezli ambalaj sektörünün önemli şirketlerinden Europackaging. 2004'den sonra kurulan şirketimiz üretimin tamamını ihraç ettiği için mevcut durumda vergi öderken, yeni yasa ile beraber vergiden muaf olacak. Ama biz itiraz ediyoruz. Çünkü, istikrarın korunması noktasında yeterli özen gösterilmiyor" diye konuştu.
 
 
Yabancı ortakların vergi oranları ve miktarlarıyla ilgilenmediğini anlatan Narlı, "Tek istedikleri istikrar ve güven. 4 yıldır serbest bölgelerle ilgili kanun değişiklikleri nedeniyle Türkiye'de kalmak istemiyorlar" dedi.
 
 
Narlı, birçok firmanın kazanılmış hakların kaybı nedeniyle mahkemeye gidebileceğine, ayrıca gelir vergisinden muafiyet için üretiminin yüzde 85'ini ihraç edemeyen firmaların da hayali ihracata yönlenebileceğine dikkat çekti.
 
 
Ege Serbest Bölgesi İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Yetman ise, "100 bin dolarlık ihracat yapan ile 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren firma aynı tutuluyor. 100 bin dolarlık ihracat yapan firma yüzde 85 barajını aşarken, diğer şirket bu baraja takılabilir" uyarısında bulundu.
 
 
 
Yasanın olumlu yanları da var
Ege Serbest Bölgesi İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bilgen Salih Narlı, yasanın olumlu yönleri de olduğunu belirterek, bu avantajları şöyle anlattı: "Serbest Bölgeler Koordinasyon Kurulu'nun kurulması, üretim ruhsatına sahip firmaların Hazine'den kiraladıkları mülkiyet süresinin 30 yıldan 49 yıla çıkarılması, bedeli 5 bin dolar ile sınırlandırılan işlemlerin isteğe bağlı olarak ihracat işlemine tabi tutulmaması gibi maddeleri olumlu değerlendiriyoruz."
 
 
Europackaking yeni yatırımda kararsız
İngiliz Europackaging'in Dubai'deki tesislerini 2004 yılında İzmir'e taşıdığını belirten Bilgen Salih Narlı, "Yatırımı artırmak istiyorlar ancak istikrar konusunuda ciddi kaygıları var. Türkiye'de büyüme hedeflerini gözden geçiriyorlar. 20 milyon dolar yatırımla yaklaşık 150 kişiye istihdam sağlayacak ikinci bir fabrika projemiz var. Hedefimiz Çin'de 450 kişinin çalıştığı fabrikayı İzmir'e getirmek. O zaman b u yatırım tutarı daha da artacak"