Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Aynı İşyerinde Tekrar İşe Başlanıldığında Önceki Çalışmaların Yıllık İzin Kıdemine Etkisi PDF Yazdır e-Posta
31 Ocak 2018

Image

Yıllık ücretli izne hak kazanabilmek için, aynı işverene ait bir veya birkaç işyerinde, deneme süresi dahil bir yıllık çalışma süresinin doldurulmuş olması gerekir.

Fasılalı çalışma olarak adlandırılan çalışmalarda, işçi ile işveren arasında aralıklarla kurulan iş ilişkilerinin süresi, yıllık izin kıdeminin hesaplanması sırasında kural olarak birleştirilmez. Ancak ilk çalışmadan tasfiye edilmemiş bir dönem kalmış ise, bu kısım sonraki çalışmaya ilave edilir.  

Yıllık ücretli izin, bir tam yılın doldurulmasının akabinde, gelecek hizmet senesi içinde kullanılır. Bu bakımdan, tam yılın doldurulmadığı durumlarda işçiye yıllık ücretli izin hakkının tanınması işveren inisiyatifindedir.

Çalışma süresinin tam yıl/yıllar ve bakiye süre olması durumunda, hak kazanılan yıllık ücretli izin tam yıl/yıllar üzerinden hesaplanır, bakiye süreler bu hesaplamada değerlendirilmez.

İşveren ile işçi arasında, önceden kurulu olan ilişki iş sözleşmesine dayanmayıp, stajyerlik, esnaflık, çıraklık vb. bir ilişki ise, yıllık ücretli izin kıdeminin hesaplanmasında bu şekilde çalışılmış olan süreler de dikkate alınmaz. 

Yıllık ücretli izin hakkının kullanılmamış olması dolayısıyla bir alacağa dönüşmesi durumunda, bu alacak Borçlar Kanun’u hükümlerine göre zamanaşımına tabi tutulacaktır. Bu bağlamda, 6098 sayılı Borçlar Kanun’u yürürlüğe girmeden önce doğan alacaklar 5, bu Kanun’un yürürlük tarihi olan 01.07.2012’den sonra doğan alacaklar için 10 yıllık zamanaşımı öngörülmüştür. 25.10.2017 tarihinden zamanaşımı süresi tekrar 5 yıla indirilmiştir. Hamit TİRYAKİ E-Yaklaşım / Ocak 2018 / Sayı: 301