Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşyerinin Devri Halinde, Devredenin SGK Borcu Sorumluluğu PDF Yazdır e-Posta
30 Ocak 2018

Image

İşyerini 5510 sayılı mevzuat çerçevesinde devreden işverenin prim ve prime ilişkin borçlarından dolayı sorumluluk konusunda 89. maddesinde; sigortalının çalıştırıldığı işyeri aktif veya pasifi ile birlikte devir alınır veya intikal ederse ya da başka bir işyerine katılır veya birleşirse eski işverenin Kuruma olan prim ve gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerinden oluşan borçlarından, aynı zamanda yeni işveren de müştereken ve müteselsilen sorumludur. Bu hükme aykırı sözleşme hükümleri Kuruma karşı geçersizdir.

İşyerinin devri ve devreden sorumluluğuyla ilgili olarak 4857 sayılı İş Kanun’un 6. maddesinde ve 6098 sayılı Borçlar Kanun’un 202. maddesinde devreden işveren devirden önce veya devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan dolayı iki yıl sorumluluğu bulunmaktadır. Bu Kanunlarda işyeri devir edilmesi halinde işçi alacakları ve benzer konularda eski yani devreden işverenin iki yıl sorumluluğu olduğu, iki yılın sonunda sorumluluğu kalmadığı anlaşılmaktadır. 

5510 sayılı Kanun hükmünde devreden bir işverenin işyerinden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan prim ve prime ilişkin borçların sorumluluk kısmı için bir süre belirtilmemiş olup, devir alan işverenle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu belirtilmiştir. Buna göre işyerinin devir tarihinden önce ve devir tarihindeki sigorta prim borcu ve prime ilişkin diğer borçlardan sorumluluk süresi iki işveren içinde geçerli olan zaman aşım süresidir. 

Genel olarak sigorta primlerinde zaman aşımı süresi prim ve diğer alacakların süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak on yıllık süreye tabidir. Bu konuyu bir örnekle açıklamak istediğimizde, işyerini 10.12.2017 tarihinde devreden işveren 2017 yılı Ekim ayına ait sigorta prim borcunu ödememiştir. İşyerini devreden işveren ile devir alan işveren birlikte 01.01.2018 tarihinden başlamak ve 31.12.2027 yılına kadar müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaklardır. Tabi bu süre hesaplamasında zamanaşımını kesen ve durduran haller dikkate alınmamıştır. Ömer ŞEKERCİOĞLU Yaklaşım / Ocak 2018 / Sayı: 301