Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV istisnası uygulanan aracın veraset yoluyla intikalinde ÖTV istisnası uygulaması PDF Yazdır e-Posta
21 Eylül 2017

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

96620903-135-95468

21.09.2017

Konu

:

ÖTV istisnası uygulanan aracın veraset yoluyla intikalinde ÖTV istisnası uygulaması

 

         

 

İlgi

:

30/03/2017 tarih ve 62895 sayılı özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, babanız …….. tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesi kapsamında ÖTV'den müstesna olarak iktisap edilen ………. plakalı aracın, babanızın ….. tarihinde vefatı üzerine mirasçılarına intikal ettiği, terekede söz konusu araç dışında başkaca bir mal varlığının bulunmadığı, yedi mirasçıdan altısının …… 4. Noterliği nezdinde düzenlenen feragatname ile terekede payına düşen kısmından feragat ettiği belirtilerek, bahse konu feragat işlemlerini müteakiben aracın adınıza tescili aşamasında ÖTV yükümlülüğünüzün bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesinin istenildiği anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (15/2-a) maddesinde, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulananların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı; ancak Kanunun 7 nci maddesinin (2) ve (8) numaralı bentleri çerçevesinde istisnadan yararlananların bu istisnadan yararlanarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hükmün uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu düzenlemeye ilişkin uygulama usul ve esaslarına yönelik açıklamalara, Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (IV/G/2) bölümünde yer verilmiştir.

Bu kapsamda, ilk iktisabında istisna uygulanan kayıt ve tescile tabi taşıtların, veraset yoluyla intikallerinde ÖTV aranmamaktadır. Dolayısıyla, birden fazla mirasçının bulunması halinde, taşıtın veraset yoluyla intikaline bağlı olarak müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil edilmesi kaydıyla, bu intikal işlemi nedeniyle ÖTV uygulanmamaktadır.

Ancak, muristen mirasçılara sadece bir taşıtın intikal etmiş olması, başka bir mal ve/veya hakkın intikal etmemiş olması halinde, taşıtın miras hisselerinin diğer mirasçılar tarafından tek bir mirasçıya devredilmesi, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmemektedir. Aynı şekilde, tek bir mirasçının miras hissesinin diğer mirasçılara devredilmesi de devralan mirasçılar açısından "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmemektedir. Bu şekilde gerçekleşen devir işleminde Kanunun (15/2-a) maddesi kapsamında ÖTV aranmaktadır.

Bununla birlikte, söz konusu taşıtın babanızın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıllık sürenin dolmuş olmasından dolayı, söz konusu intikal nedeniyle ÖTV aranmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.