Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sağ el ulnar deviasyon rotasyon vertikal tremor rahatsızlığı olan hastanın otomatik vites araç alımında ÖTV istisnası PDF Yazdır e-Posta
15 Mayıs 2017

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı

Diğer Vergiler ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

76464994-135[ÖTV.2016.264] - 57992

15.05.2017

Konu

:

Sağ el ulnar deviasyon rotasyon vertikal tremor rahatsızlığı olan hastanın otomatik vites araç alımında ÖTV istisnası.

 

         

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve ekinin incelenmesinden, ….. Hastanesi tarafından adınıza düzenlenen ….. tarihli ve ………..sayılı Engelli Sağlık Kurulu Raporunda, "Sağ Kulak 38Db Hafif Derecede Sensorinoral İşitme Kaybı 18Db Normal İşitme. Sağ El Ulnar Deviasyon Rotasyon Vertikal Tremor. Kronik Obsriktif Akciğer Hastalığı SFT Orta Derecede Obstriksiyon Hipertansiyon Kalsı" teşhislerine bağlı olarak %63 genel engel oranı tespitine yer verildiği, ancak "Sağ El Ulnar Deviasyon Rotasyon Vertikal Tremor (%13)+(%13)" tehisine bağlı engellilik oranının belirtilmediği, söz konusu rapora istinaden 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinde düzenlenen malul ve engellilerin taşıt alımına ilişkin istisna uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesinin talep edildiği anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendinde, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiş olup, bu istisna uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmıştır.

Bu bağlamda, Kanunun (7/2-c) maddesi uygulamasından, esas itibarıyle, engellilik durumu ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek (zorunlu kılacak) nitelikte olanlar, mezkûr Genel Tebliğde öngörülen diğer şartları da haiz olmalarına bağlı olarak yararlanabilmektedir.

Ayrıca, bahse konu istisna uygulamasında engellilik durumu ve oranının tevsiki amacıyla ibrazı zorunlu olan, "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde yetkili bir sağlık kuruluşundan alınmış engelli sağlık kurulu raporunun, mezkûr Yönetmelikte öngörülen şekil ve içerik şartlarına uygun olarak düzenlenmiş olması, dolayısıyla her bir engellilik durumuna ve bütün engellilik durumları nihayetinde tüm vücut fonksiyon kaybına ilişkin engellilik oranını da içermesinin yanı sıra, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerekmektedir.

Diğer taraftan, başvurunuz eki Engelli Sağlık Kurulu Raporunda,"Sağ Kulak 38Db Hafif Derecede Sensorinoral İşitme Kaybı 18Db Normal İşitme. Sağ El Ulnar Deviasyon Rotasyon Vertikal Tremor. Kronik Obsriktif Akciğer Hastalığı SFT Orta Derecede Obstriksiyon Hipertansiyon Kalsı" teşhislerine bağlı olarak %63 genel  engellilik oranına yer verildiği, raporun "Kas İskelet Sistemi" bölümünde "Sağ El Ulnar Deviasyon Rotasyon Vertikal Tremor (%13)+(%13)" teşhisine yer verilmesine karşın, söz konusu engele ilişkin herhangi bir engellilik oranının belirtilmediği anlaşılmıştır.

Buna göre, ………. tarihli ve …….. sayılı Engelli Sağlık Kurulu Raporunda yer alan mevcut engellilik durumunuz itibariyle, söz konusu rapora istinaden, Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen istisna uygulamasından yararlanmanız mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.