Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6 ayda 11 milyar dolarlık satın alma ve birleşme PDF Yazdır e-Posta
07 Ağustos 2008

Image

Türkiye’de yılın ilk yarısında 92 satın alma ve birleşme işlemi, toplam 11 milyar dolarlık hacim oluşturdu. Yıl sonunda toplam hacmin geçen yılın gerisinde kalarak 17 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bu yılın ilk yarısında Türkiye’de 92 şirket birleşmesi ve satın alma işlemi gerçekleşti. Bu işlemlerin toplam değeri de yaklaşık 11 milyar dolar oldu. Deloitte Türkiye ve Ekonomist dergisi işbirliğiyle hazırlanan “Türkiye’de Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2008 Yarı Yıl Değerlendirmesi” raporu açıklandı.

 

Rapora göre, 2008’in ilk altı ayında 92 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşirken bunlardan 52’sinin işlem değeri açıklanmadı. Değeri açıklanan işlemlerin toplam hacmi 10.1 milyar dolar olurken, değeri açıklanmayan işlemlerin tahmini değerleri de göz önüne alındığında, 2008’in ilk yarısında 11 milyar dolar seviyesinde bir işlem hacmi gerçekleştiği bildirildi. 2008 yılı toplam işlem hacminin yaklaşık 16-17 milyar dolar aralığında olacağı tahmin edildi. Geçen yıl ilk yarıda 10.5 milyar dolarlık, yılın tamamında da 21 milyar dolarlık işlem gerçekleşmişti.


Yatırımcı daha temkinli
Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, küresel piyasalardaki çalkantıların yılın ilk yarısında Türkiye’deki birleşme ve satın almaları etkilemediğini, Türkiye’nin, büyüme potansiyeliyle hala yatırımcılar için uzun vadede önemli bir pazar olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Ancak küresel piyasalarda yaşananların ve iç politik gelişmelerin yarattığı belirsizliğin ve zaman kaybının etkileri, önümüzdeki 12 ayda hem işlem sayısına hem de değerlemelere yansıyacaktır. Yatırımcılar bu dönemde daha temkinli olacaktır.”

Raporda ilk yarıdaki birleşme ve satın almalar konusunda verilen bilgiler şöyle:
- Toplam 11 milyar dolarlık işlem hacminin yaklaşık yüzde 75’i yabancı yatırımcılar tarafından yapıldı.
- Yabancı işlemlerinde en büyük pay yüzde 80’le Avrupalılara ait.
- İlk yarıyılda gerçekleşen ilk üç işlem, toplam hacmin yüzde 45’ini oluşturdu.
- Finansal hizmetler, enerji, perakende, tütün, çimento ve sağlık gibi sektörlerde gerçekleşen en büyük 10 işlem, toplam hacmin yüzde 75’ine denk geldi.
- En fazla birleşme ve satın alma hareketi, finansal hizmetler, gıda, medya, hizmet, enerji, perakende ve sağlık sektörlerinde görüldü.

 

 

 

http://www.milliyet.com.tr/